Fotografie incredibilă a telescopului spaţial Hubble: acesta a surprins o galaxie aflată la doar 400 de milioane de ani de creaţia Universului! În viitorul apropiat, se va putea fotografia chiar şi Big Bang-ul…


Hubble galaxieTelescopul spațial Hubble este un telescop plasat pe orbită în jurul Pământului, în anul 1990, fiind numit așa după astronomul american Edwin Hubble. Este poziționat în afara atmosferei terestre, ceea ce îi conferă avantaje semnificative față de telescoapele de pe Pământ, imaginile nefiind perturbate de către turbulențele atmosferice, iar telescopul putând capta informații și în spectrul ultraviolet, ale cărui lungimi de undă sunt în mod normal puternic atenuate de către stratul de ozon al Pământului. De la lansarea lui în 1990 a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei.

Zilele trecute, telescopul Hubble a marcat un nou record pentru distanţa de observaţie, el reuşind să fotografieze o galaxie aflată la incredibila distanţă de 13,4 miliarde de ani-lumină faţă de Pământ. Poreclit „GN-Z11”, clusterul de stele reprezintă, de asemenea, cea mai veche galaxie observată de Hubble. Din punct de vedere al telescopului spaţial, GN-Z11 apare așa cum arăta la doar 400 de milioane de ani după Big Bang (creaţia Universului). Galaxia observată acum constituie însăși limita a cât de departe telescopul spaţial Hubble poate observa în spațiul îndepărtat, fiind uimitor de aproape de originile Universului.

„Când telescopul a fost lansat noi am investigat galaxii aflate la jumătatea istoriei noastre cosmice. Acum, putem merge până la 97% din istoria noastră cosmică. Este într-adevăr este o realizare extraordinară”, a declarat astronomul Pascal Oesch.

Astronomii se așteaptă ca succesorul lui Hubble, telescopul James Webb, care ar putea fi lansat în 2018, să ajungă până la 99% din istoria noastră cosmică. Sau, de ce nu, astronomii ar putea vedea însăşi Big Bang-ul…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO