Descoperire stupefiantă: cercetătorii au găsit semnale cosmice misterioase care se repetă, din afara galaxiei noastre, nemaiîntâlnite până în prezent!


semnale cosmice misterioaseAstronomii au detectat mai multe semnale radio care se repetă şi care provin din spațiul cosmic, scrie sciencealert.com. Aceste semnale de scurtă durată sunt cunoscute sub denumirea de „explozii rapide de semnale radio” (Fast Radio Bursts / FRB), și cu toate că le-am mai auzit şi alte dăţi, ele au fost mereu considerate a fi evenimente provenind din locații aleatoare. Dar, pentru prima dată, cercetătorii au auzit acum semnale care se repetă, toate provenind dintr-o singură sursă necunoscută din afara galaxiei noastre.

Zece explozii, toate provenind din aceeași direcție, au fost depistate anul trecut (2015), în mai și iunie, și când astronomii s-au uitat din nou peste date, ei au descoperit că un alt FRB din 2012 provine din același loc, ceea ce sugerează că ceva se întâmplă acolo în mod regulat, producându-se astfel semnale extrem de scurte și intense. Ştim la ce vă puteţi gândi acum, dar să ştiţi că există o mulțime de explicații posibile pentru aceste explozii ciudate, în afară de explicaţiile extraterestre.

Încă de la descoperirea FRB-urilor, în 2007, astronomii au căutat fără succes găsirea oricărui semnal care să provină din același loc, de două ori, ceva care să-i ajute să afle care a fost cauza. Dar, în noiembrie 2015, Paul Scholz, de la Universitatea McGill din Canada, a analizat datele arhivate şi colectate de telescopul radio Arecibo din Puerto Rico și a reperat unele modele neobișnuite – 6 FRB-uri – care vin în termen de doar 10 minute unele față de celelalte, și încă 4, toate provenind din același loc. „Am știut imediat că descoperirea ar fi extrem de importantă pentru studiul FRB-urilor”, a spus el.

Cercetătorii nu au încă suficiente date pentru a indica de unde provin exploziile, dar echipa este destul de sigură că ele sunt din afara galaxiei noastre şi asta pentru că ele au avut o măsură maximă de dispersie de 3 ori mai mare decât valorile rezultate ale unei surse provenind din cadrul Căii Lactee.

Dar, misterul nu se opreşte aici. Aceste FRB-uri nu numai că se repetă, dar luminozitatea și spectrele lor, de asemenea, sunt diferite faţă de ale altor FRB-uri. Acest lucru i-a condus pe cercetători să sugereze că exploziile repetitive ar putea fi de fapt un nou tip de FRB-uri, nemaiîntâlnite până în prezent.

Cât priveşte cauza acestor explozii, cercetătorii cred că de „vină” n-ar fi ciocnirea a două stele neutronice (eveniment care nu s-ar putea repeta), ci o stea neutronică tânără, care se roteşte cu suficientă putere pentru a emite impulsuri luminoase extrem de regulate. Iar această stea s-ar putea chiar să nici nu aparţină vreunei galaxii. Totuşi, aceste sunt doar presupuneri, iar pentru a afla exact cauza acestor FRB-uri, cercetătorii trebuie să analizeze cu ajutorul telescoapelor optice şi a celor cu raze X dacă există vreo galaxie sau altceva în zona de unde provin semnalele misterioase.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO