De ce uneori, la apus sau răsărit, Soarele are, în partea superioară, o lumină verde? Să dezlegăm misterul…


Raza verde apare uneori înainte de apusul Soarelui, dar şi la răsăritul Soarelui. Este bine cunoscut romanul lui Jules Verne intitulat chiar „Raza verde”, care a avut ca subiect principal înfiriparea și consolidarea unei iubiri între doi tineri care urmăreau cu obstinație acest fenomen natural deosebit.

Iată cum se explică fenomenul de „raza verde”: atmosfera se comportă ca o prismă care descompune lumina albă în componentele sale. Numai că, de această dată, noi ne găsim în prismă și nu în afara ei. Lumina Soarelui penetrează atmosfera la ora prânzului aproape drept, de aici rezultând o reflecție redusă. Dar la răsăritul sau apusul Soarelui, lumina pătrunde în atmosferă sub un unghi oblic și este îndreptată în jos. Pe de altă parte, particulele de praf, apă şi alte impurități suspendate în aer împiedică considerabil vizibilitatea. Cu cât lungimea undei solare este mai mică, cu atât particulele care îi pot împiedica observarea sunt și ele mai mici.

Dar faptul că lumina violet are cea mai scurtă lungime de undă nu o face cu nimic mai vizibilă, deoarece în momentul în care pătrunde în atmosferă, se și „pierde” de-a lungul cerului. Odată eliminată banda albastră, următoarea – cea verde – îi ia locul. Oricine a privit nuanțele de lumină ce provin de la o prismă știe că în vârful acesteia se află culoarea roșie, urmată de verde și albastru. Dar când Soarele, la apus, se descompune în componentele sale spectrale, ordinea este inversată.

Pentru a înțelege de ce se întâmplă așa, trebuie avut în vedere că lumina solară pornește în spațiu dintr-un infinit de puncte, fiecare dintre ele emițând unde vizibile. Când Soarele este jos, pe cer, toată lumina din suprafața sa superioară trece pe deasupra câmpului vizual al observatorului, cu excepția nuanței verzi, care este suficient de jos pentru a putea fi văzută. Între timp, lumina provenind din porțiunea mai joasă trece pe sub câmpul de observație, excepție făcând culoarea roșie. Din porțiunea de mijloc, numai undele, galben-portocalii se află la un unghi vizibil. De aceea oamenii văd un Soare care este roșu în partea inferioară, galben-portocaliu la mijloc și verde în partea superioară.


Lasă un comentariu