Şase alimente banale, care uneori, pot fi toxice sau chiar mortale! De la cartofi până la fasole…


Mulți consumatori profită de alimentele care se găsesc adesea în magazine locale, supermaketuri sau chiar în piaţă. Presupunem că vânzătorii nu ne-ar vinde niciodată produse toxice în mod deliberat. De asemenea, credem că ingredientele întâlnite frecvent în alimente nu ar putea fi niciodată dăunătoare. Adevărul este că mâncăm multe produse obișnuite în viața noastră de zi cu zi care, în anumite condiţii, ar putea duce la otrăvire sau chiar la moarte. Iată câteva dintre aceste alimente la care trebuie să fim foarte atenţi.

1) Scorțișoara. Scorţişoara este coaja de culoare roșcată-cenușie a scorțișorului, un arbore mic, exotic, veșnic verde care atinge 10 până la 15 metri înălțime și face parte din familia Lauraceae. Este originar din Sri Lanka și din sudul Indiei. Scoarța este comercializată uscată sub formă de batoane de aproximativ 10 cm lungime, sub formă de bucățele sau gata măcinată. Se utilizează în bucătăria occidentală mai ales pentru aromatizarea produselor de cofetărie, iar în țările orientale și la condimentarea preparatelor culinare.

Deși scorțișoara are multe beneficii, trebuie totuşi să fim atenţi cu ea, pentru că poate duce la anumite probleme de sănătate. De exemplu, scorțișoara conține un compus numit cumarină. Dozele mici nu sunt dăunătoare și chiar pot produce beneficii pentru sănătate. Dar studiile asupra cumarinei au arătat că un aport substanțial poate duce la creșterea riscului de cancer și a altor probleme hepatice. Utilizarea substanțială pe o perioadă îndelungată este preocuparea majorității experților. Datorită riscului crescut asociat consumului mare, ei recomandă ca scorțișoara să fie cel mai bine ingerată cu moderație, mai ales pentru cei cu probleme hepatice. Oricine are o afecțiune hepatică ar trebui să fie foarte atent la scorțișoară, deoarece aceasta ar putea agrava situația. Pentru persoanele din această categorie, ar putea fi înțelept să evite acest condiment.

2) Ciupercile. Ciupercile sunt o delicatesă, ce pot fi consumate într-o multitudine de feluri de mâncare. În general, cu cât sunt mai proaspăte, cu atât ciupercile sunt mai bune. Cu toate acestea, din când în când, ciupercile, mai ales cele mucegăite, se pot infecta cu bacteria botulinei. Botulina se găsește în tractul intestinal al animalelor; ea este o neurotoxină care împiedică sistemul nervos să reacționeze corect. Cunoscută și sub denumirea de Botox, această toxină este adesea folosită în procedurile cosmetice. În timp ce dozele mici și injecțiile nu sunt de obicei toxice, un aport mare de ciuperci depozitate incorect sau conservate poate duce la paralizie musculară și dificultăți de respirație.

3) Cartofii. Aceste legume bogate în amidon sunt de obicei foarte sigure de mâncat. Înverzirea cartofilor este o altă poveste, totuși. De obicei, credem că nuanța verzuie de pe cartofi se datorează clorofilei, ca urmare a expunerii la soare. Cu toate acestea, consumatorii ar trebui să fie atenți. Această colorare poate indica, de asemenea, semne de deteriorare care ar putea însemna o creștere a nivelurilor periculoase ale unui glicoalcaloid toxic numit solanină. În alimente precum cartofii, conținutul de solanină este rareori o problemă. Dar dacă niveluri ridicate ale acestei toxine sunt ingerate deodată, aceasta poate fi dăunătoare pentru organism. Pentru oricine mănâncă cantități substanțiale din acești muguri contaminați, poate avea parte de dureri de cap sau probleme gastrointestinale. Ca urmare, este înțelept să evitați cartofii înverziţi.

4) Nucșoara. Aceasta este un condiment universal folosit în orice preparat. De asemenea, ea este adesea folosită în medicină, pentru a trata greața, diareea și alte probleme ale stomacului. În anii anteriori, a fost chiar folosit ca anestezic în stomatologie. Însă, nucșoara conține miristicină. Dozele substanțiale și alergiile fac miristicina mortală atunci când este ingerată. Supradozajul cu această toxină poate contribui la multe efecte secundare neplăcute, cunoscute și sub numele de intoxicație acută cu nucșoară. Simptomele pot include halucinații, somnolență, delir și chiar inconștiență.

5) Mango. Planta mango face parte dintr-un gen care aparține familiei Anacardiaceae. Această familie produce fructe numite drupe, care sunt cunoscute pentru exteriorul cărnos și interiorul pietros. Murele, caju și mango fac parte toate în această categorie de fructe gustoase. Însă, câteva plante din familia Anacardiaceae produc o substanță cunoscută sub numele de urushiol – substanță albă, lipicioasă, care curge din coaja de mango. Alergiile la urushiol nu sunt o problemă pentru majoritatea populației, dar oricine are o sensibilitate la acesta va avea parte de o erupție cutanată asemănătoare unei vezicule. Mulți indivizi se confruntă cu aceste probleme, cunoscute sub numele de mâncărime de mango, doar atunci când au de-a face cu pielea fructului. Prin purtarea mănușilor la exfoliere, aceste efecte sunt ușor de evitat. Pentru cei cu hipersensibilitate, contactul cu coaja, frunzele și carnea poate duce la erupții cutanate și chiar șoc anafilactic.

6) Fasolea roșie. Mulți preferă fasolea roșie pentru utilizarea lor în diverse preparate. Însă, consumul de fasole crudă poate fi fatal. Fasolea conține fitohemaglutinină, o toxină naturală care se găsește în multe leguminoase. Cantitatea de lectină găsită în aceste alimente nu este foarte toxică, dar este cea mai mare în fasole roșie crudă. Gătitul și înmuierea descompune această lectină, dar este încă prezentă dacă leguminoasele sunt puțin gătite. O mână de fasole insuficient gătită poate induce o reacție și poate provoca intoxicații alimentare.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock