Poluarea cu microparticule mortale face ravagii în China şi în alte ţări din Asia de sud-est


Aproape 90% din cele 200 de orașe cu cele mai ridicate niveluri de microparticule mortale din lume sunt din China și India, majoritatea restului de oraşe aflându-se în Pakistan și Indonezia, potrivit Raportului Mondial al Calității Aerului (IQAir) pentru 2019.

Particulele cu diametrul de 2,5 microni sau mai puțin – aproximativ 1/30 din lățimea părului uman – reprezintă cel mai periculos tip de poluare din aer. Acestea sunt suficient de mici pentru a intra în fluxul sanguin prin intermediul sistemului respirator, ceea ce duce la astm, cancer pulmonar și boli de inimă.

Printre marile oraşe ale lumii cu 10 milioane sau mai mult, cea mai toxică aşezare urbană în 2019 a fost capitala indiană New Delhi, urmată de Lahore în Pakistan, Dhaka din Bangladesh, Calcutta din India, Linyi și Tianjin din China și Jakarta din Indonezia.

Raportul IQAir se bazează pe date din aproape 5.000 de orașe din întreaga lume. Alte părți ale lumii, cum ar fi Africa și Orientul Mijlociu, nu au prea putut fi cuantificate.

Cea mai mare parte din cele 7 milioane de decese premature atribuite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) poluării aerului sunt cauzate de microparticulele de 2,5 microni (PM 2.5), care provin din furtuni de nisip, agricultură, industrie, incendii, dar mai ales din arderea combustibililor fosili. În China, mai mult de un milion de decese premature din fiecare an sunt cauzate de poluarea aerului.

În timp ce legătura cu cancerul pulmonar a fost bine stabilită, un studiu recent a arătat că majoritatea deceselor ce ţin de poluarea aerului sunt cauzate de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte tipuri de boli cardiovasculare.

Dintre orașele cu peste un milion de oameni, cele mai puțin afectate de PM 2.5 sunt Adelaide (Australia), Helsinki (Finlanda), Stockholm (Suedia), San Jose (SUA), Perth (Australia), Melbourne (Australia) și Calgary (Canada).

Sursa (traducerea si adaptarea): phys.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO