Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Avertisment! Smartphone-urile Lenovo, Huawei şi Xiaomi (“made în China”) conţin programe malware care pot asculta apelurile, pot urmări utilizatorii şi pot face cumpărături online!

228

china-malwarePrograme malware (aşa-zise “maliţioase”) care pot asculta apelurile, pot urmări utilizatorii și pot face achiziții online, au fost găsite pre-instalate pe smartphone-uri unor companii chineze, ca de exemplu Lenovo, Huawei și Xiaomi, scrie site-ul The Epoch Times.com. Cel puţin aşa ne spune compania germană de securitate cibernetică G DATA, care a adăugat aceste telefoane la o listă tot mai mare de software de spionaj găsit la mai multe smartphone-uri de la companii chineze. “Acest lucru se întâmplă pe o mulțime de telefoane”, a declarat Andy Hayter, specialist în securitate G DATA, într-un interviu telefonic.

În luna martie 2015, cercetătorii au găsit un malware similar pe telefonul Xiaomi Mi 4 LTE. Înainte de aceasta, în luna iunie 2014, G Data a găsit programe malware pre-instalate pe telefonul Star N9500 (aşa cum putem citi pe site-ul slashgear.com), dar şi pe telefonul Xiaomi Redmi Note.

Software-ul spion de pe Lenovo, Huawei şi Xiaomi a fost preinstalat pe dispozitive înainte de a ajunge la consumatori. Însă, potrivit expertului în securitate Hayter, malware-ul găsit de G Data are o trăsătură unică: nu poate fi eliminat. Aşa că singura opţiune a utilizatorului este aceea de a cumpăra un alt telefon “neinfectat”. Acest lucru arată complexitatea malware-ului şi cantitatea de muncă depusă pentru a fi creat. Grupul sau persoana din spatele software-ului spion ar fi trebuit să deblocheze fiecare telefon, să instaleze malware-ul şi apoi să blocheze fiecare telefon din nou.

Cercetătorii nu au fost în stare să descopere în ce etapă a lanțului de producţie/aprovizionare malware-ul a fost instalat. Hayter a declarat că are semnale că totul ar fi o operațiune de mare amploare.

G Data a contactat companiile pentru a le aduce la cunoştinţă de software-urile spion. Huawei crede că problemele de securitate trebuie să fi fost în jos, pe lanțul de aprovizionare, în afara procesului de fabricație, iar Lenovo a răspus că va analiza această problemă. Hayter suspectează că malware-ul a fost instalat de către un intermediar, undeva între producătorii și magazinele de telefoane.

Desigur, nu poate fi exclus nici spionajul de către serviciile secrete chinezeşti. Regimul chinez are un palmares bogat în utilizarea de malware în telefoane pentru spionarea cetăţenilor. Dar, cel mai probabil, malware-ul a fost instalat de o reţea infracţională organizată specializată în criminalitate informatică.

Orgoni Crystal