O echipă de cercetare condusă de profesorul de astronomie Yong-Zhong Qian şi de Şcoala de Fizică din cadrul Universităţii din Minnesota a folosit noi modele și dovezi din meteoriţi pentru a demonstra faptul că o supernovă cu o masă scăzută a stat la baza formării sistemului nostru solar. Concluziile au fost publicate în cel mai recent număr din revista ştiinţifică „Nature Communications”.
Acum circa 4,6 miliarde de ani, un nor de gaz și praf, din care s-a format sistemul nostru solar, a fost deranjat. Prăbușirea gravitațională care a urmat, a format un proto-Soare, cu un disc înconjurător, din care s-au născut planetele. O supernovă – o stea care explodează la capătul ciclului său de viață – ar avea suficientă energie pentru a comprima un astfel de nor de gaz. Cu toate acestea, nu au existat dovezi concludente care să susțină această teorie.
Qian si colaboratorii sai au decis să se concentreze pe nucleele de durată scurtă de viață, prezente în sistemul solar timpuriu. Din cauza vieţii lor scurte, aceste nuclee ar fi putut proveni doar de la o supernovă. Abundenţa nucleelor în sistemul solar timpuriu au afectat structura meteoriților; aceste corpuri cereşti sunt comparabile cu cărămizile și mortarul neconsumat de pe un șantier de construcții.
Qian si colaboratorii săi bănuiesc că la baza formării sistemului nostru solar (ca un fel de declanşator) ar fi stat o o supernovă cu masă mică, de aproximativ 12 ori mai mare decât Soarele nostru.
Sursa: cse.umn.edu
P.S. Ştiţi ce implicaţii ar avea dacă această concluzie ar fi adevărată? Faptul că, înaintea formării sistemului nostru solar, a existat un alt sistem solar, al cărui „Soare vechi” s-a transformat în supernovă.