Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Astronomii au descoperit un obiect ceresc misterios şi necunoscut, aflat la marginea sistemului nostru solar!


obiect ceresc norul lui OortAstronomii au observat obiectul cel mai îndepărtat văzut vreodată în sistemul solar: o lume rece care se află în prezent la 103 ori mai departe de Soare decât Pământul. Acest obiect ceresc doboară un record deținut anterior de planeta pitică Eris, care a fost observată la 97 de ori mai mare decât distanța dintre Pământ şi Soare.

Scott Sheppard, astronom la Institutul Carnegie pentru Ştiinţă din Washington DC, a raportat obiectul ceresc la 10 noiembrie 2015. Obiectul se află dincolo de marginea Centurii Kuiper și la marginea interioară a sistemului solar, în Norul Oort. Astronomii nu au urmărit obiectul suficient de mult timp pentru a-i cunoaşte orbita, existând o șansă de a ajunge mult mai aproape de Soare decât distanța actuală de 103 unităţi astronomice (UA; 1 UA are aproximativ 150 milioane km).

Cu toate acestea, descoperirea oferă o privire rară în marginea sistemului solar. Doar două lumi mai sunt cunoscute în Norul lui Oort: un obiect numit Sedna, descoperit de Brown și colegii lui, și altul cunoscut sub numele de 2012 VP113. Sedna nu se apropie niciodată mai aproape de Soare mai mult de 76 UA, iar VP113 ajunge la maxim 80 UA.

Sheppard și colegul său, Trujillo, au descoperit obiectul cu ajutorul telescopului Subaru din vârful Mauna Kea din Hawaii. Corpul ceresc are, probabil, mai bine de 500 km diametru, poate 800 de kilometri. Cercetătorii au de gând să caute din nou obiectul ceresc săptămâna viitoare, folosind telescopul Magellan din Chile, pentru a calcula orbita și a afla dacă acesta se află într-adevăr în interiorul Norului Oort.

Sursa: nature.com

P.S. Ştirea este interesantă pentru că astfel se dovedeşte încă o dată că în Norul lui Oort, sau dincolo de acesta, s-ar putea afla o mulţime de obiecte cereşti necunoscute, inclusiv celebra „planeta X”, căutată atât de mult de astronomi.


Lasă un comentariu