La marginea sistemului nostru solar se află o misterioasă lume! Astronomii au găsit o planetă pitică roz! Ce obiecte cereşti se mai ascund?


???????????????????Privind în cele mai îndepărtate colțuri ale sistemului nostru solar, astronomii au descoperit un obiect ceresc roz, înghețat, într-o regiune spaţială situată dincolo de Pluto, care a fost considerat mult timp drept cea mai îndepărtată planetă din sistemul solar, scrie site-ul news.com.au. Această nouă lume se află situată la zeci de milioane de km faţă de Soare și reprezintă un al doilea obiect ceresc asemănător descoperit în zonă. Până în prezent, singurul rezident cunoscut în această parte a sistemului solar era o planetă pitică, reperată în 2003, denumită Sedna, dupa zeiţa mitologică care a creat creaturile marine din regiunea arctică.

Ultima descoperire arată că „Sedna nu mai este un obiect ciudat. Putem avea încredere că există o populație de obiecte cereşti care aşteaptă să fie explorate”, a declarat David Rabinowitz, om de ştiinţă la Universitatea din Yale. El a fost unul dintre descoperitorii lui Sedna. Oricum, de ani de zile astronomii vânează în zadar găsirea unor alte „Sedne” care se află la marginea puţin studiată a sistemului solar.

Noul obiect ceresc, denumit 2012 VP113, a fost urmărit cu ajutorul unui aparat de fotografiat ataşat telescopului din Chile de către Scott Sheppard de la Institutul Carnegie pentru Ştiinţă din Washington DC și de Chad Trujillo de la Observatorul Gemini din Hawaii. Trujillo a făcut parte din echipa care a descoperit Sedna în anul 2003. Ca şi Sedna, VP este, de asemenea, o planetă pitică. În glumă, el a fost poreclit „Biden”, după vicepreședintele american Joe Biden (VP în limba engleză înseamnă şi vicepreşedinte). Această nouă planetă pitică măsoară un diametru de aproximativ 450 km sau jumătate din diametrul lui Sedna. Spre deosebire de roșia și strălucitoarea Sedna, noua planetă pitică este mai rozie şi străluceşte mai slab, făcând-o astfel mai greu de detectat.

VP este al treilea obiect îndepărtat al sistemului solar, după planeta pitică Eris şi Sedna, dar are o orbită alungită, putând ajunge la o distanţă de 67,6 milioane kilometri faţă de Soare; în punctul său cel mai îndepărtat, Sedna poate ajunge la 135 de milioane de kilometri faţă de Soare.

P.S. Sedna ca şi acest nou obiect ceresc n-ar fi trebuit să se afle acolo. Aceste obiecte nu au aparţinut iniţial sistemului nostru solar, ci au fost capturate de Soare din alte sisteme solare apropiate. Cum cea mai apropiată stea faţă de noi se află la 4 ani-lumină distanţă, bănuiesc că e vorba de nişte stele pitice brune aflate în apropierea noastră, dar care nu au fost încă descoperite de astronomi.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO