Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Vechiul regat al Nubiei din nordul Sudanului: sute de piramide şi secretele unei civilizaţii uitată de istorie şi neglijată de arheologi!


piramide nubiene 1A existat odată o civilizație extrem de sofisticată și de puternică în Nubia, localizată în nordul Sudanului (Africa, la sud de Egipt). Astăzi, vechiul regat al Nubiei este aproape uitat de istorie și arheologie, fiind neglijat de atenţia exagerată acordată piramidelor antice egiptene.

Există mai multe piramide în Sudan, sau chiar mai multe decât în ​​Egipt, dar acestea nu pot fi comparate cu cele din Egipt ca şi mărime, deși acestea sunt mult mai artistice. Cele mai vechi piramide din Sudan sunt datate în secolul al VIII-lea î.Hr. Ele au fost construite în apropiere de orașul sudanez Karima, pe malul estic al Nilului. Piramidele sunt însoţite de statui de animale, temple și coloane. În trecutul îndepărtat, Karima a fost un loc foarte impresionant. El se numea Napata şi a fost capitala lui Kush, iar piramidele au fost dedicate regilor şi zeilor din acest tărâm. Orașul Napata a fost atât de puternic încât a decis cu privire la viitorul Egiptului. Există o inscripție din timpul domniei lui Tuthmosis III, care spune că el – (Tuthmosis III) – a fost primul rege care a început să construiască acolo.

Vechiul regat al Nubiei este menționat în Vechiul Testament sub numele de Kush sau Cuș. Potrivit Bibliei, Cuș (Kush) a fost fiul cel mare al Ham, fratele lui Canaan și tatăl lui Nimrod!

În jurul anului 730 î.Hr., regele nubian Piye (sau Piankhi), care a domnit circa 743-712 î.Hr., a invadat și a cucerit Egiptul antic. Nubia a fost înfloritoare, iar conducătorii săi au adoptat vechea tradiție de a construi morminte masive faraonice.

Dar măreția vechii Nubii merge mai mult în timp. Acum 5000 de ani, regatul a fost atât centru cultural, cât şi o mare putere militară a continentului african. Aurul nubian a fost exploatat timp de 2.000 de ani de faraonii egipteni.

piramide nubiene 2

Dar, revenind la piramidele din Sudan, deşi acestea sunt mai mici decât cele egiptene, multe dintre ele au supraviețuit intacte. Piramide regale nubiene au fost construite mult timp după ce au încetat să mai fie construite în țara vecină, Egipt. Acestea au între 10 şi 30 de metri înălţime şi au fost construite din gresie. Ele se află localizate în zone ca el-Kurru, Jebel, Barkal, Nuri și Meroe, fiind construite aproximativ 300 de piramide. După moarte, regii au fost îngropați acolo, în morminte mari, construite sub piramide. De exemplu, la Nuri sunt îngropați 21 de regi, împreună cu 52 de regine și prinţese.

Păcat că marea majoritate a arheologilor sunt obsedaţi de cultura şi civilizaţia egipteană şi uită de asemenea monumente impresionante cum sunt cele din Sudan…


Lasă un comentariu