Forme de viaţă electrice „extraterestre” se hrănesc cu energie pură! Ele sunt total neobişnuite pentru Pământ…

  •  
  •  
  •  
  •  

bacterii electriceSpre deosebire de orice altă fiinţă care trăieşte pe Pământ, există bacterii care utilizează energie electrică în forma sa cea mai pură – „electricitate goală” sub formă de electroni, pe care le iau de la pietre și metale.

Ştim deja despre două tipuri de bacterii, Geobacter și Shewanella. Dar acum, biologii demonstrează că sunt în stare să atragă mai mult de la pietre și noroi marin. Experimentele de creştere a bacteriilor pe electrozi pentru baterii demonstrează că aceste forme de viață incredibile consumă şi excretă electricitate.

„Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză totală”, spune Kenneth Nealson de la Universitatea din California de Sud, Los Angeles. Știm că viața reprezintă un flux de electroni: „Mănânci zaharuri care au electroni în exces și respiri oxigen pe care le ia”. Celulele noastre descompun zaharurile, iar electronii curg prin ele, prin mai multe reacții chimice, până când sunt transmise către oxigenul „flămând” de electroni. În acest proces, celulele realizează ATP (Adenozintrifosfat), o moleculă care acţionează ca unitate de stocare a energiei pentru aproape toate fiinţele vii. Mutarea electronilor este o parte cheie în a face un ATP.

„Viața e foarte inteligentă”, spune Nealson. „Îşi dă seama cum să atragă electronii din tot ceea ce mâncăm și să-i mențină sub control.” Pentru cele mai multe fiinţe vii, organismul împachetează electronii în molecule, care le transportă în siguranță prin celule, până când sunt duse către oxigen.

„Acesta este modul prin care ne creăm toată energia și acest lucru e la fel pentru fiecare organism de pe această planetă”, a declarat cercetătorul. „Electronii trebuie să curgă pentru ca energia să fie obţinută. De aceea, o persoane moare în câteva minute, după ce nu mai are oxigen. Când se opreşte furnizarea de oxigen, electronii nu mai pot curge.”

Descoperirea bacteriilor electrice ne arată că unele forme de viaţă foarte rudimentare nu mai au nevoie de intermediari (zaharuri) şi se pot descurca singuri cu energia în forma sa cea mai pură – electronii, luaţi de pe suprafața mineralelor. „Este cu adevărat neobişnuit”, spune Nealson. „Într-un sens, e ceva extraterestru”.

Echipa lui Nealson este una din puținele care cresc aceste bacterii direct pe electrozi, menținându-le în viață cu energie electrică și nimic altceva nici zaharuri, nici orice alt tip de nutrient. Pentru oameni, echivalentul este extrem de periculos; e ca şi cum ne-am băga degetele într-o priză electrică de curent continuu.

Sursa articolului: newscientist.com

P.S. Despre aceste bacterii am mai vorbit şi anul trecut, în cadrul acestui articol: Şocantă descoperire: cercetătorii au găsit o “bacterie electrică” care se hrăneşte cu electroni puri şi nu cu zahăr, redefinind astfel conceptul de viaţă!


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu