Aţi auzit până acum de bacterie pătrată?

812 vizualizari

bacteria PATRATAPare neverosimil ca în lumea vie să găsim asemenea regularităţi geometrice. Şi totuşi, un specialist britanic în microbiologie marină, Tonny Walsbey, a comunicat câ într-un bazin de apă din peninsula Sinai (apa căruia este neobişnuit de sărată) a descoperit un tip de bacterii avînd forma aproape ideală a unui pătrat.

După informaţia microbiologului amintit, asemenea bacterii pătrate plutesc la suprafaţa apei, alcătuind un soi de peliculă care, privită la microscop, aminteşte perfect de nişte coliţe filatelice din care timbrele încă nu au fost detaşate.

Punctele luminoase ce se văd în corpul acestui microorganism nu sunt altceva decât nişte băşicuţe de gaz, ce asigură suspensia deasupra apei a peliculei bacteriene. Forma rotunjită a tuturor celorlalte bacterii se explică, aşa cum consideră microbiologul, prin faptul că în acele medii concentraţia de săruri este inferioară concentraţiei din protoplasma bacteriilor, astfel că apa pătrunde în corpul vietăţii şi îl umflă, în mediile foarte saline, dimpotrivă, apa din protoplasma bacteriilor este absorbită în afară, modificând astfel şi forma microorganismelor.