Avertisment grav: întrucât biodiversitatea marină fuge de la Ecuator către poli, o extincţie globală în masă este iminentă – spun cercetătorii


În jurul apelor Ecuatorului există o bogată viață marină. Cu toate acestea, creșterile alarmante ale temperaturii globale au dus la un exod în masă al speciilor marine din regiunea sensibilă, cu implicații grave pentru viața de pe Pământ.

Multă vreme, biodiversitatea înfloritoare a speciilor ecuatoriale s-a menţinut constantă în ultimele secole, dar, un nou studiu realizat de cercetătorii australieni, publicat în „The Conversation” a constatat că temperaturile globale din ce în ce mai crescute lovesc acum puternic Ecuatorul, ceea ce poate duce la un eveniment de extincție în masă fără precedent.

Cercetătorii de la Universitățile din Auckland, Queensland și Sunshine Coast au descoperit că, pe măsură ce apele din jurul Ecuatorului continuă să se încălzească, ecosistemul este perturbat și forțează speciile să fugă către apa mai rece a Polului Sud și a Polului Nord. Schimbările masive din ecosistemele marine pe care le implică acestea vor avea un impact grav nu numai asupra vieții oceanice, ci și asupra mijloacelor de trai umane care depind de aceasta. „Când același lucru s-a întâmplat acum 252 de milioane de ani, 90% din toate speciile marine au murit”, au scris cercetătorii.

Pentru a vedea unde trendul vieţii marine, cercetătorii au urmărit distribuția a aproximativ 49.000 de specii diferite pentru a vedea care a fost traiectoria lor. Distribuția globală a vieții oceanului seamănă de obicei cu o curbă de clopot, cu mult mai puține specii în apropierea polilor și mai multe în apropierea Ecuatorului. Cu toate acestea, se observă o vastă modificare a curbei, pe măsură ce creaturile fug la poli.

Aceste schimbări demonstrează întreruperi majore ale ecosistemului global, pe măsură ce viața marină se află într-o luptă haotică pentru hrană, spațiu și resurse, ceea ce va avea drept consecinţă dispariția creaturilor.

Cercetarea subliniază nevoia extremă a societăților umane de a controla schimbările climatice, înainte ca biodiversitatea și sănătatea ecologică a planetei să treacă peste un anumit prag ireversibil.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul publicat pe PNAS

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO