Este Pământul o fiinţă vie, cu minte proprie? Cercetătorii spun că răspunsul ar putea fi DA


Obţinând dovezi că ciupercile comunică în subteran pentru a sugera că rețelele de viață la scară largă ar putea forma „o inteligență planetară vastă, invizibilă”, un grup de astrobiologi îşi pun întrebarea următoare: dacă o planetă precum Pământul poate fi o fiinţă „vie”, care poate avea și o minte proprie?

Convențional, inteligența este văzută ca o proprietate a indivizilor. Cu toate acestea, se știe, de asemenea, că este o proprietate şi a unei colectivităţi – se arată în introducerea unei lucrări publicate în 2022 în „International Journal of Astrobiology”, care explorează ipoteza că Pământul ar fi el însuși o entitate inteligentă. Aceasta nu este o teorie atât de ciudată pe cât pare, având în vedere că acum știm că ciupercile nu numai că sunt capabile să interacționeze, ci și să vorbească între ele folosind un vocabular de până la 50 de „cuvinte”, care au o similaritate structurală izbitoare cu vorbirea umană.

„Inteligenţa planetară” la care se referă cercetătorii descrie cunoaşterea colectivă a unei întregi planete. Cu alte cuvinte, așa cum o furnică individuală pare să posede foarte puțină inteligență, o colonie de furnici, lucrând ca un întreg, arată un nivel impresionant de inteligenţă. Având în vedere acest lucru, cercetătorii au privit Pământul ca un întreg colectiv al tuturor proceselor și activităților de pe și în interiorul planetei noastre.

„Așa cum o concepem noi, inteligența planetară este măsurată prin capacitatea vieții de pe o planetă de a se susține perpetuu”, spun cercetătorii. În mod colectiv, toate activitățile biologice, geologice, meteorologice și toate activitățile umane împreună creează „inteligență planetară” și dacă dorim să abordăm probleme globale precum criza climatică, pierderea biodiversității sau poluarea, trebuie să tratăm Pământul ca pe un entitate vie și inteligentă.

Interesant e că această teorie o susţin de secole întregi popoarele indigene. De asemenea, ea se aseamănă cu Ipoteza Gaia a lui James Lovelock, propusă în 1972 și care datează din secolul al XVII-lea, când John Milton a scris „Paradisul pierdut”, prezentând Pământul ca o ființă vie sau un organism.

După cum explică oamenii de știință, oamenii sunt una dintre speciile principale care provoacă schimbări profunde pe Pământ, iar în prezent, putem transforma irevocabil întregul echilibru al mediului.

Cercetătorii spun că „trăim acum într-o tehnosferă imatură. Avem sisteme interconectate de comunicații, transport, tehnologie, electricitate și computere. Dar este „imatur” pentru că noi, oamenii, nu ne-am integrat în celelalte sisteme ale planetei noastre. Într-o tehnosferă matură – care ar trebui să fie scopul nostru – sistemele noastre tehnologice beneficiază întreaga planetă fără a dăuna biosferei. O astfel de inteligență planetară ar fi capabilă să conducă evoluția viitoare a Pământului, acționând în concordanță cu sistemele planetare și ghidată de o înțelegere profundă a acestor sisteme”.

Sursa: studiul ştiinţific „Intelligence as a planetary scale process” / cambridge.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO