Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Cercetătorii au descoperit şocaţi că planeta Marte are o mişcare enigmatică, la fel ca Pământul


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

„Planeta roșie”, adică Marte, împreună cu Pământul, sunt singurele două planete din sistemul nostru solar în care a fost detectată o mișcare ciudată, a cărei origine este necunoscută. Asemenea unui titirez, Marte se clatină în timp ce se rotește, astfel încât polii săi se mișcă constant mai aproape și mai departe de axa sa de rotație. Acest lucru a fost confirmat de un studiu recent publicat în revista „Geophysical Research Letters”, în care cercetătorii recunosc că nu pot să explice această mişcare.

Este pentru prima dată când, în afară de Pământ, această mişcare ciudată a fost detectată într-un corp ceresc din sistemul solar. Cunoscut sub numele de „Oscilaţia Chandler” (în cinstea astronomului Carlo Chandler, care a descoperit fenomenul în urmă cu mai bine de un secol), acest efect care apare atunci când un corp rotativ nu este o sferă perfectă. Rezultatul este o „mișcare” similară cu cea a unui titirez care se învârte în timp ce încetinește.

Datele obținute de-a lungul a aproape două decenii de sondele spaţiale care au vizitat Marte dezvăluie faptul că polii planetei se abat până la zece centimetri de axa sa de rotație, într-un ciclu care se repetă aproximativ la fiecare 207 de zile.

Aici, pe Pământ, cealaltă planetă din sistemul nostru unde a fost observată fenomenul, oscilația este mult mai pronunțată. Polii lumii noastre, de fapt, deviază aproximativ 9 metri de la axa de rotație a Pământului, într-un ciclu care se repetă la fiecare 433 de zile.

Condusă de Alex Kanopliv, inginer aerospațial la Jet Propulsion Laboratory al NASA, echipa de cercetători a contribuit cu această lucrare la noi cunoștințe despre „planeta roșie”. „În general”, explică Konopliv, „oscilaţia Chandler este foarte mică. Este nevoie de mulți ani și de date de înaltă calitate pentru a o detecta”. De fapt, studiile anterioare pe același subiect nu reușiseră să ajungă la nicio concluzie.

Cu toate acestea, în studiul lor, Konopliv și colegii săi au reușit să confirme această mișcare ciudată a lui Marte prin calcularea efectelor gravitaționale pe care le-a avut oscilația asupra orbitelor a două nave spațiale NASA: Mars Odyssey și Mars Reconnaissance Orbiter. Cantitatea uriașă de date colectate de-a lungul a 18 ani și care nu erau disponibile în studiile anterioare, a arătat clar că motivul oscilației se află în interiorul planetei și nu depinde de factori externi, cum ar fi topirea sezonieră a calotelor polare.

Se crede că atât oscilația lui Marte, cât și a Pământului ar trebui să dispară cu timpul. Unii oameni de știință cred că, în cazul planetei noastre, această oscilație nu ar trebui să dureze mai mult de o sută de ani. Cu toate acestea, oscilația Pământului a durat mult mai mult, iar intensitatea sa nu arată niciun semn de diminuare. Un studiu din 2001 spune că „ceva” pare să realimenteze continuu oscilația, deși mecanismul exact este necunoscut.

Adevărul este că, atât pe Pământ, cât și pe Marte, oamenii de știință nu știu ce ar putea cauza această misterioasă oscilație. S-a sugerat că, cel puțin în cazul Terrei, ar putea fi vorba de o combinație de schimbări de presiune în atmosferă și oceane. Dar Marte nu are oceane, deci cauza trebuie să se afle în altă parte. Dar unde?

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Detection of the Chandler Wobble of Mars From Orbiting Spacecraft” publicat pe platforma agupubs.onlinelibrary.wiley.com


Lasă un comentariu