Cum a descoperit Simon Marius galaxia Andromeda, marele nostru vecin galactic


simonmariusPe 15 decembrie 1612, deci acum 403 ani, Simon Marius (1573-1624) matematician şi astronom, a descoperit (de fapt a redescoperit) „nebuloasa Andromeda”, care nu reprezintă altceva decât galaxia Andromeda, marele nostru vecin galactic.

Marius a fost astronom german, elev al lui Tycho Brahe, unul dintre primii utilizatori ai telescopului și primul care a făcut referire la „nebuloasa Andromeda”. El a văzut obiectul ceresc cu un telescop modest, descriindu-l ca arătând asemenea unei „flacări văzute prin corn”.

Simon Marius n-a fost conștient de faptul că acest obiect a fost remarcat anterior de astronomi medievali arabe şi persani, ca de exemplu de Azophi (903-985), care a fost cu adevărat primul astronom care a descris „nebulozitatea” din Andromeda, în cartea sa de constelații – „Atlas de ceruri”.

Galaxia Andromeda este cel mai îndepărtat obiect din cer, care poate fi văzut chiar şi cu ochiul liber. Printre alte activități astronomice ale lui Marius amintim, de asemenea, observațiile unei comete din 1596 și a supernovei lui Kepler în 1604. În 1608, el a învățat despre telescoape și a început să dobândească abilități de a produce unul. Se spune că el a descoperit în mod independent sateliţii lui Jupiter.