Misterul supernovelor poate fi găsit pe fundul oceanelor! Supernovele aduc nu doar moarte, dar şi viaţă!

  •  
  •  
  •  
  •  

supernova 3Unul dintre locurile cele mai puțin probabile în care astronomii ar putea găsi rămăşiţe ale unor supernove vechi se află pe fundul oceanului, scrie într-un interesant articol Discovery.com. Prin analiza atentă a sendimentelor oceanice, particule minuscule ce provin din spaţiul cosmic s-au stabilit pe fundul mării, făcând astfel cunoscută compoziţia chimică a unei supernove, lucru care altfel ar fi rămas un mister.

„Cantități mici din rămăşiţele acestor explozii îndepărtate cad şi pe Pământ, odată ce ele se deplasează prin galaxie”, a declarat cercetătorul Anton Wallner de la Universitatea Naţională din Australia. „Am analizat praful galactic din ultimii 25 de milioane ani, care s-a stabilit pe fundul oceanului, și am descoperit că există mai puține elemente grele – cum ar fi plutoniu și uraniu – decât ne-am fi așteptat.”

Supernovele sunt explozii puternice declanșate atunci când stelele masive ajung la sfârşitul vieții lor. În timpul acestor evenimente puternice, mai multe elemente sunt create, inclusiv elemente care sunt esențiale pentru viață – cum ar fi fierul, potasiul și iodul.

Wallner şi echipa sa au studiat mostre de sedimente de pe fundul unei zone stabile aflate în partea de jos a Oceanului Pacific. Atunci când au măsurat cantitățile de plutoniu-244 – un izotop radioactiv care este produs de supernove -, ei au găsit ceva ciudat în rezultatele lor: s-a descoperit de 100 de ori mai puţin plutoniu-244 decât s-a anticipat. Plutoniu-244 are un timp de înjumătățire de 81 de milioane de ani, ceea ce face a fi un indicator excelent al numărului de supernove care au explodat în apropiere în istoria galactică recentă. „Deci, orice plutoniu-244 pe care îl găsim pe Pământ trebuie să fi fost creat în evenimente explozive care au avut loc mai recent, în ultimii 100 de milioane de ani”, a declarat Wallner.

Dar faptul că există mai puţine elemente grele, în ciuda faptului că știm că mai multe supernove au izbucnit în apropierea noastră, sugerează faptul că un mecanism de formare diferit poate fi responsabil pentru plutoniu-244 și alte elemente asemănătoare.  Dar oare ce? Oamenii de ştiinţă încă mai caută răspunsul!


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner