Sună aproape ca un vis: un nou tip de avion hipersonic, care să te ducă oriunde în lume, în doar patru ore. Dar super-avionul Skylon, dezvoltat de firma aerospațială britanică Reaction Engines este unul foarte real.
Proiectul a făcut un mare pas înainte, în această săptămână, când Reaction Engines a anunțat un nou parteneriat cu gigantul aerospaţial BAE Systems, şi, împreună cu o investiție considerabilă din partea guvernului britanic, va contribui la dezvoltarea unei noi clase de motor de avion, denumite SABRE (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine), până în anul 2020, zborurile de încercare fiind posibile doar cinci ani mai târziu.
Datorită motorului SABRE, avionul hipersonic Skylon ar putea, teoretic, să vă ducă dintr-un colţ în altul al planetei în doar 4 ore. SABRE funcționează astfel: motorul absoarbe oxigenul din atmosferă, pentru a arde împreună cu hidrogenul lichid din camera de ardere a rachetei. Odată ajuns în afara atmosferei Pământului, motorul trece într-un mod de rachetă convențională, folosindu-se de oxigenul lichid.
Una dintre inovațiile acestui motor este sistemul de răcire. Motorul foloseste schimbătoare de căldură, de 100 de ori mai uşoare decât tehnologiile existente, care pot să răcească jeturile de aer extrem de fierbinţi, de la peste 1.000° C până la minus 150° C în mai puțin de o sutime de secundă.
Potrivit dezvoltatorilor sale, o aeronavă propulsată de motorul SABRE, cum ar fi Skylon, va fi capabilă să atingă de 5 ori viteza sunetului, în timp ce încă se află în atmosfera Pământului. Apoi motorul, când trece în modul rachetă, va zbura deasupra Pământului depăşind de 25 de ori viteza sunetului.
Sursa: sciencealert.com