Incredibil: o companie din Israel poate stabili chipul unui om, având la dispoziţie doar ADN-ul lui!


Un ofițer de poliție se află la locul crimei. Fără martori. Fără filmări de pe camere video. Fără suspecți sau motive evidente. Doar puțin păr pe mâneca jachetei victimei. ADN-ul din celulele unei catene este copiat și comparat cu o bază de date. Nicio potrivire…

Corsight AI, o subsidiară de recunoaștere facială a companiei israeliene de inteligență artificială Cortica, pretinde că a elaborat o soluție pentru acest tip de situație, folosind ADN-ul, pentru a crea un model al unei fețe a criminalului, care poate fi apoi rulat printr-un sistem de recunoaștere facială. Este o sarcină pe care experții în domeniu o consideră imposibilă din punct de vedere științific.

Corsight și-a dezvăluit produsul „DNA to Face” („ADN către Chip”) pe 15 decembrie 2021. Instrumentul construiește un profil fizic prin analizarea materialului genetic colectat într-o probă de ADN. Materialele de marketing arată că firma israeliană se concentrează pe aplicațiile guvernamentale și de aplicare a legii pentru tehnologia sa.

Cu toate acestea, știința care ar fi necesară pentru a susține un astfel de sistem nu există încă, iar experții spun că produsul ar exacerba problemele etice şi de confidențialitate pe care le provoacă deja tehnologia recunoașterii faciale.

Ideea lui Corsight nu este cu totul nouă. Human Longevity, o companie bazată pe genomică, fondată de celebritățile din Silicon Valley, Craig Venter și Peter Diamandis, susținea în 2017 că a folosit ADN-ul pentru a prezice fețele. O mică companie de informatică în ADN, Parabon NanoLabs, oferă agențiilor de aplicare a legii reprezentări fizice ale persoanelor derivate din mostre de ADN, printr-o linie de produse numită Snapshot, care include genealogia genetică, precum și redări 3D ale unei fețe. (Parabon publică unele cazuri pe site-ul său web cu comparații între fotografiile persoanelor pe care autoritățile sunt interesate să le găsească și redările pe care compania le-a produs.)

Compozitele Parabon, generate de computer, vin și cu un set de caracteristici fenotipice, cum ar fi culoarea ochilor și a pielii, cărora li se acordă un scor de încredere. De exemplu, s-ar putea spune că există o șansă de 80% ca persoana căutată să aibă ochi albaștri. Site-ul web al Parabon susține că software-ul propriu ajută la rezolvarea în medie a unui caz pe săptămână, iar Ellen McRae Greytak, directorul de bioinformatică al companiei, spune că a rezolvat peste 200 de cazuri în ultimii 7 ani, deși majoritatea sunt rezolvate cu ajutorul genealogiei genetice.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): technologyreview.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO