Pot câinii să înţeleagă limbajul nostru? Două studii ştiinţifice surprinzătoare arată inteligenţa acestor animale


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Oamenii sunt unici prin capacitatea lor de a dezvolta abilități de limbaj sofisticate. Limbajul ne permite să comunicăm unii cu alții și să trăim în societăți complexe. Este cheia abilităților noastre cognitive avansate și a priceperii tehnologice. Dezvoltarea funcțiilor executive are loc lent pe parcursul copilăriei. Pe măsură ce trece timpul, copiii își organizează mai bine gândurile și își controlează comportamentele și emoțiile. De fapt, oamenii reprezintă singura specie cunoscută care dezvoltă funcții executive avansate, deși alte specii precum păsările, primatele și câinii au funcții executive rudimentare similare copiilor mici.

La oameni, capacitatea noastră de a dezvolta funcții executive a fost legată de dezvoltarea limbajului nostru. Limbajul ne permite să ne formăm și să ținem în minte reprezentări ale obiectivelor și planurilor noastre, permițându-ne să ne guvernăm comportamentul pe termen lung. Ceea ce nu este clar este dacă limbajul provoacă de fapt apariția funcțiilor executive și dacă relația dintre limbaj și funcțiile executive există doar la oameni.

Pentru oameni, studiul câinilor oferă oportunitatea perfectă de a lua în considerare aceste întrebări. În primul rând, câinii posedă funcții executive rudimentare. Acestea pot fi măsurate într-o varietate de moduri, inclusiv întrebând proprietarii despre capacitatea câinilor lor de a-și controla comportamentul, precum și teste comportamentale concepute pentru a evalua abilitățile de control ale câinilor.

În al doilea rând, nu numai că expunem câinii în mod regulat la limbajul uman, dar cercetările indică, de asemenea, că aceşti câini pot percepe cuvinte diferite și pot învăța să răspundă la anumite cuvinte. De exemplu, trei câini – doi border collie pe nume Chaser și Rico și un Yorkshire terrier pe nume Bailey – au învățat să răspundă la peste 1.000, 200 și, respectiv, 100 de cuvinte.

Cu toate acestea, multe studii privind limbajul câinilor au fost limitate în domeniul de aplicare. Totuşi, a existat un studiu în care 37 de proprietari de câini au fost rugați să enumere cuvinte la care câinii lor răspundeau în mod constant. Proprietarii au enumerat o medie de 29 de cuvinte, deși este probabil o subestimare.

Într-un alt studiu, s-a elaborat o listă de 172 de cuvinte organizate în diferite categorii (de exemplu, jucării, mâncare, comenzi, locuri în aer liber) care a fost oferită unui eșantion online de 165 de proprietari de câini şi crescători profesionişti, proprietarii fiind rugaţi să aleagă cuvinte la care câinii lor răspund în mod constant. S-a descoperit că, în medie, câinii de serviciu răspund la aproximativ 120 de cuvinte, în timp ce animalele de companie din familie răspund la aproximativ 80 de cuvinte, variind între 15 și 215 de cuvinte pentru toți câinii.


Lasă un comentariu