De ce deşerturile devin atât de reci noaptea? Cum se ajunge de la 38 grade ziua la -4 grade noaptea?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Dacă faceţi o excursie de o zi în deșertul Sahara din Africa de Nord, veţi dori să aduceţi multă apă și multă protecție solară. Dar dacă plănuiți să rămâneți peste noapte, atunci mai bine aduceți și un sac de dormit confortabil. Acest lucru se datorează faptului că temperaturile din Sahara pot scădea odată cu apusul Soarelui, de la o valoare medie de 38 de grade Celsius, în timpul zilei, la o medie de -4 grade Celsius în timpul nopții.

De ce se întâmplă această schimbare dramatică de temperatură în deșerturile aride precum Sahara? Motivul pentru care deșerturile aride devin atât de fierbinți și, ulterior, atât de reci, este o combinație a doi factori cheie: nisip și umiditate. Nisipul nu reține foarte bine căldura; când căldura și lumina Soarelui lovesc un deșert nisipos, boabele de nisip din stratul superior al deșertului absorb și, de asemenea, eliberează căldură înapoi în aer. În timpul zilei, radiația nisipului a energiei solare supraîncălzește aerul și provoacă creșterea temperaturilor. Însă, noaptea, cea mai mare parte a căldurii din nisip iradiază rapid în aer și nu există lumină solară care să-l reîncălzească, lăsând nisipul și împrejurimile mai reci decât înainte.

Cu toate acestea, acest fenomen singur nu explică o scădere atât de drastică a temperaturii. La urma urmei, când Soarele apune pe o plajă tropicală, nu trebuie să purtați o haină de iarnă. Principalul motiv pentru schimbarea puternică a temperaturii este acela că aerul din deșert este extrem de uscat. În deșerturile aride precum Sahara și Deșertul Atacama din Chile, umiditatea – cantitatea de vapori de apă din aer – este practic zero și, spre deosebire de nisip, apa are o capacitate uriașă de a stoca căldură.

Vaporii de apă din aer captează căldura aproape de pământ ca o pătură invizibilă uriașă și o împiedică să se disipeze în atmosferă. Aerul cu umiditate ridicată necesită, de asemenea, mai multă energie pentru a se încălzi, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai mult timp pentru ca această energie să se disipeze și pentru ca împrejurimile să se răcească. Prin urmare, lipsa umidității în deșerturi permite acestor locuri aride să se încălzească rapid, dar și să se răcească rapid.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO