Noi credem că viaţa se compune din celule care, unite, formează un organism, un întreg. Dar, se pare că lucrurile nu stau aşa, cel puţin aşa cum cred oamenii de ştiinţă.
Astfel, există în lume grupuri de protozoare, cum ar fi cele care formează coloniile de bureți marini, care își coordonează activitatea fără niciun fel de sistem nervos. Cum aşa!? În 1972, la Novosibirsk (Rusia) s-a făcut următoarea experiență: s-au luat două culturi de celule de același fel, s-au despărțit printr-un perete de cuarț, după care una dintre culturi a fost intoxicată. La scurt timp s-au îmbolnăvit și celulele din cultura vecină, altminteri ocrotită și izolată.
Singura explicație era că boala a fost indusă pe calea unei radiații de la cultura vecină. Deoarece, înlocuind cuarțul cu sticlă obișnuită, fenomenul nu s-a mai repetat, s-a presupus că responsabilă era o radiație ultravioletă, deși un verdict definitiv nu a fost dat încă. Se pare că, pe baza unui mecanism similar, toate celulele dintr-un organism viu comunică între ele, pe o cale diferită de cele cunoscute anatomic (nervoasă, endocrină, etc.).