Descoperire extraordinară a unui cercetător cu privire la capacitatea extrasenzorială a plantelor

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Într-o dimineață din 1966, un consultant al poliției americane în utilizarea detectoarelor de minciuni, C. Backster, a făcut o descoperire extraordinară. Detectoarele de minciuni funcționează pe baza ipotezei că cel care spune un neadevăr are totdeauna o reacție emoțională; aceasta poate să treacă neobservată pentru ochi, dar se manifestă printr-o ușoară transpirație; astfel se reduce brusc rezistența electrică a pielii, variație care poate fi pusă în evidență cu ajutorul unei penițe înregistratoare.

C. Backster și-a propus să măsoare viteza cu care urcă seva într-un ficus după udare. El și-a zis că infima diferență de umiditate poate fi simțită de electrozii aparatului plasați pe cele două fețe ale unei frunze. Prin udare n-a obținut niciun rezultat. S-a hotărât să tortureze planta muindu-i un vârf de frunză într-o ceașcă cu cafea fierbinte. Tot nimic.

S-a gândit atunci să încerce cu un stimul ceva mai puternic; şi-a scos bricheta cu intenția să ardă una dintre frunze. N-a apucat însă ca să-și ducă planul la îndeplinire, că brusc acul detectorului de minciuni a deviat abrupt și prelung… Nevenindu-i să-și creadă ochilor, Backster schimbă planta şi detectorul de minciuni, repetând gestul. Același rezultat. Planta reacționa violent la simpla intenție de a i se face rău.

Peste un timp, Backster, rănindu-se la un deget, și-a pus iod pe rană. Acul detectorului de minciuni conectat la plantă a făcut un salt violent. Planta simțise moartea celulelor umane și a reacționat. Pentru a elimina orice suspiciune a fost imaginată o mașină care arunca, la intervale întâmplătoare, necunoscute înainte de experimentatori, creveți vii in apă clocotită. La fiecare vietate sacrificată planta reacționa puternic. Repetînd experiența cu creveți morți nu s-a obținut nicio reacție. Mai târziu operațiile au fost reluate utilizând trei plante, plasate în trei camere diferite, în condiții riguroase de presiune, temperatură și umiditate, rezultatele fiind aceleași.


  •  
  •  
  •  
  •