Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Descoperire extraordinară a cercetătorilor – se deschide calea către criogenia trupurilor umane, ce pot sta într-o stare de „animaţie suspendată” pentru zeci sau sute de ani!

 • 30
 •  
 •  
 •  
  30
  Shares

blankIdeea de congelare criogenică a unei persoane, pentru a-şi păstra corpul mulți ani în viitor, a fost mult timp specifică povestirilor SF. Cu toate acestea, necesitatea de a stoca în mod fiabil materiale biologice, cum ar fi celulele sau țesuturile, este o preocupare comună pentru cercetarea științifică și, din ce în ce mai mult, și pentru societate. Iar peștii care trăiesc în apele reci și înghețate din Arctica și Antarctica ar putea oferi inspirația pentru o nouă generație de molecule crioprotectoare.

Aceşti peşti care trăiesc în temperaturi reci, produc proteine ​​care se pot lega de gheață pe măsură ce se formează, acționând ca un antigel. Se ştie că cristalele de gheață pot dăuna mult corpului, de la provocarea aglomerării proteinelor până la slăbirea structurilor care țin țesuturile împreună.

Acest lucru l-a determinat pe Matthew Gibson, profesor de chimie la Universitatea Warwick din Marea Britanie, să încerce să recreeze abilitățile proteinelor care leagă gheața folosind polimeri sintetici. Printr-un proiect numit Cryostem, Gibson a testat acești polimeri prin adăugarea lor la probe de celule stem ale măduvei osoase, care sunt adesea înghețate atunci când sunt transportate pentru un transplant. Sistemul actual implică adăugarea de solvenți pentru a proteja celulele la îngheț. Cu toate acestea, o proporție semnificativă a celulelor nu supraviețuiește și solventul în sine le poate afecta.

Gibson a reușit să demonstreze că polimerii săi pot reduce cantitatea de solvent necesară crioconservării, reducând daunele cauzate celulelor. Această abordare ar putea ajuta, de asemenea, cercetarea biomedicală, permițând oamenilor de știință să stocheze și să dezghețe în mod fiabil o gamă mai largă de celule în laborator.

Însă, această descoperire poate avea un impact mult mai mare – aceea de crioconservare a corpului uman, de plasare a lui într-un fel de animaţie suspendată şi, apoi, de trezire într-un viitor mai apropiat sau îndepărtat, exact ca în filmele şi cărţile SF…

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): Antifreeze fish inspire new cryoprotectants for human cells and tissues (ec.europa.eu)


 • 30
 •  
 •  
 •  
  30
  Shares
Reclame
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu