Ştiaţi că există o grupă de sânge „misterioasă” – Bombay – care este extrem de rară printre oameni?


Cei mai mulți dintre noi au auzit de 4 tipuri generale de sânge: A, B, AB și O. Cu toate acestea, mai există o grupă de sânge extrem de rară, grupa de sânge Bombay.

Oamenii care au grupa de sânge Bombay pot accepta sânge doar de la altă persoană care are grupa de sânge Bombay, și nu de la cineva care este O, A, B sau de tip AB. Se estimează că au această grupă aproximativ 1 din 10.000 de indieni și 1 dintr-un milion de persoane în Europa.

Grupa de sânge Bombay a fost descoperită în anul 1952 în Bombay, India de către Dr. Y.M. Bhende. Doi pacienți necesitau transfuzie de sânge, dar niciunul dintre tipurile de sânge cunoscute până atunci nu funcţiona pentru ei. În momentul în care probele de sânge ale lor au fost amestecate cu oricare dintre tipurile de mai sus, sângele lor se coagula.

Fenotipul Bombay (Oh) se caracterizează prin absența antigenelor A, B și H din celulele roșii. Dar, de ce este grupa de sânge Bombay atât de rară? Atunci când oamenii care trăiesc în comunități foarte mici, izolate se căsătoresc și au copii, „tipul de sânge“ sau fondul genetic este foarte limitat.


Lasă un comentariu