EXCLUSIV! Incredibila propagandă făcută de Ceauşescu într-un ziar de Australia… acolo el se dezice chiar şi de comunism!


La începutul anului 1989, valurile schimbării se simt peste tot în lagărul comunist din Europa de Est. În Polonia, sindicatul „Solidaritatea” se transforma în partid politic, pentru a participa la primele alegeri liberi după cel de-al doilea război mondial. În Ungaria, occidentalizarea capătă paşi repezi (încă din 1988, în Budapesta se deschide un restaurant american McDonald’s). În fosta Cehoslovacie şi în fosta Iugoslavie, se simte un aer proaspăt din Occident. Chiar şi în URSS, „perestroika” lui Gorbaciov are un aer mai uman, mai liberal.

Însă, singura ţară din blocul comunist est-european unde nu se simte nicio schimbare la începutul anului 1989 este România. Regimul draconic al lui Ceauşescu înăbuşea din faşă orice formă de schimbare, de democratizare, de liberalizare a societăţii. Românii trăiau atunci în frică şi teroare, ca într-un lagăr.

Toată lumea îl critica atunci pe Ceauşescu, iar criticile cele mai mari veneau din interiorul mass-mediei internaţionale. Ce face atunci Ceauşescu, la începutul anului 1989, pentru a-şi mai repara imaginea extrem de proastă din presa internaţională? Cumpără masiv publicitate în ziarele străine, iar acestea acceptă, pentru că, în capitalism, banii nu au miros! E amuzant să găsesc, răsfoind Biblioteca on-line a Australiei, mai precis în cotidianul „Canberra Times”, un articol publicitar plătit de Ceauşescu, în care se arată ce minunată era ţara noastră în 1989, şi, în acelaşi timp, în acelaşi cotidian să găsesc articole extrem de critice împotriva lui Ceauşescu. Nu prea e moral, nu?

Dar, haideţi să vedem fragmente pe care le-am tradus din această pagină publicitară, care a apărut în „Canberra Times” pe 2 februarie 1989:

 

* Ce ştiţi despre România? O provincie din Italia (greşit), o ţară europeană la marginea Mării Negre (corect) sau tărâmul unei ficţiuni scandaloase – patria miticului conte Dracula. O să spuneţi probabil că România e o ţară comunistă, ceea ce e corect pe jumătate (este o republică socialistă independentă; comunismul este un termen generic).

(Comentariu Lovendal: Foarte interesant e faptul că în această publicitate, Ceauşescu pare să se dezică de comunism, şi înclină spre termenul de „socialism”. Probabil că ştia faptul că în Occident, în acele vremuri, comunismul provoca repulsii).

* În fapt, dacă vă gândiţi puţin, vă daţi seama că nu cunoaşteţi decât foarte puţine lucruri despre România. Iată câteva lucruri de bază despre România. Numele, ca şi cetăţenii săi, au o puternică influenţă istorică italiană.

* România se află la circa 20.000 de kilometri de centrul Australiei. Probabil că ruta cea mai directă din Australia, ar fi o călătorie aeriană via Singapore către Europa, şi de acolo spre capitala României, Bucureşti.

* Localizată în estul regiunii centrale a Europei, România este o ţară relativ mică, cam de aceeaşi mărime ca şi Marea Britanie. Puţini ştiu că aproximativ 2/3 din graniţa României este dată de ape, fie sub formă de râuri, fie sub forma Mării Negre. Aşadar, românii sunt obişnuiţi cu sporturile de apă şi cu vacanţele pe plaje, ca şi australienii.

* Pentru români e normal să aibă concediu 4 săptămâni pe an, din care să-şi petreacă 2 săptămâni în zonele pitoreşti rurale sau la munte, urmate de încă 2 săptămâni de plajă.

* Ţara are o istorie şi o cultură de 2.000 de ani, o populaţie de 23 de milioane de oameni, o industrie turistică înfloritoare (circa 6 milioane de străini vin anual în România) şi o natură care încântătoare gusturile.

* România are sate drăguţe, câmpii verzi, râuri şi lacuri, munţi uimitori (Munţii Carpaţi) buni pentru ski şi drumeţii, văi şi păduri superbe. Clima temperată face ca temperaturile să situeze undeva la 20 de grade în timpul verii, deşi iernile pot fi geroase.

* Ca şi multe alte ţări, viaţa n-a fost întotdeauna uşoară pentru locuitorii României. În urmă cu doar 50 de ani, ar fi fost imposibil pentru România să ofere locuitorilor sau vizitatorilor săi altceva decât o viaţă foarte simplă. În acele vremuri, ţara avea puţine tehnologii la dispoziţie; dar, în ultima jumătate de secol a fost o perioadă de schimbări dinamice, care au accelerat România dintr-o ţară înapoiată, într-o ţară industrială şi dezvoltată economic.

* Sub conducerea neîntreruptă a preşedintelui Nicolae Ceauşescu (ales preşedinte în 1974), care şi-a devotat viaţa spre binele României, s-a oferit ţării un progres rar întâlnit. E dificil, dacă nu imposibil, pentru ca orice program major de dezvoltare să fie îndeplinit, fără o continuitate a politicii, ce necesită o continuitate a conducerii.

(Comentariu Lovendal: Aici Ceauşescu explică străinilor de ce trebuie să fie el în continuare şeful statului: pentru a continua programul de dezvoltare a României).

* Soţia preşedintelui, doamna Elena Ceauşescu, academician doctor inginer, a condus dezvoltarea industrială şi ştiinţifică a României. Rezultatul celor doi a ieşit mai mult decât remarcabil.

* Astăzi, România are realizări în toate sectoarele: social, industrial, tehnologic şi economic. Şi nu e mit sau propagandă, ci fapte reale. La sfârşitul anului 1944, speranţa de viaţă a românilor era de 42 de ani. Un fapt trist, dar adevărat. Astăzi, speranţa de viaţă este de 70 de ani, ca cea din ţările dezvoltate. România are un sistem naţional de sănătate care funcţionează bine, cu cele mai bune spitale şi echipamente, iar serviciile medicale sunt gratuite.

* În ceea ce priveşte educaţia, în România, fiecare resursă disponibilă este investită în sistemul de învăţământ. Există mai mult de 11.000
studenți străini înscriși în universitățile din România, iar facilitățile construite pentru educaţie echivalează cu aproximativ 14 oraşe a câte 100.000 de persoane fiecare.

* Acum 50 de ani, 4/5 din populația activă era angajată în sectorul agricol. Acest lucru s-a schimbat, iar acum circa 85% din forța de muncă produce bunuri hi-tech, cum ar fi cu motoare, autoturisme, tractoare, mașini industriale grele, nave, avioane, hardware și software, pentru a numi doar câteva produse de bază.

* România este angajată în programe științifice și de cercetare, în domenii cum ar fi fizica particulelor sub-atomice.

* Una dintre cele mai sofisticate stații de metrou din lume se află construită în Bucureşti, iar canalul Dunăre-Marea Neagră a fost unul extrem de ambiţios, fiind realizat în întregime de inginerii români.

* Din punct de vedere economic, România a făcut un progres de invidiat. În urmă cu numai 9 ani deficitul național era de 15 miliarde de dolari. Cu ajutorul unui program implementat cu aprobarea Fondului Monetar Internațional (FMI), deficitul a ajuns în septembrie 1988 la doar 2,5 miliarde de dolari. Cu o rată de creștere economică de 7%, România nu va mai avea nicio datorie internațională după 1990. Câte ţări mai sau mici se pot lăuda cu acest lucru?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO