În 1957 un băiat tânăr, pe nume „Ludi” von Bezing (acum celebru colecționar de minerale din Africa de Sud), a văzut nişte bucăți de capete misterioase, în timp ce juca la ferma tatălui său, în apropiere de Lydenburg, Africa de Sud. El a revenit în zonă câțiva ani mai târziu și, pe o perioadă de mai mulți ani, a colecţionat piesele a şapte capete. Von Bezing a făcut publică descoperirea la nivel internațional, aceasta purtând numele de „capetele Lydenburg”.
Capetele de teracotă sunt nişte măști străvechi, datate oficial în anul 500 d.Hr. și reprezintă cele mai vechi și mai unice sculpturi găsite în Africa de Sud. Săpăturile arheologice sugerează că aceste capete ar fi fost arse și îngropate în mod deliberat, mai degrabă decât pur și simplu aruncate sau abandonate.
Capetele reconstruite nu sunt identice, dar au o serie de caracteristici comune. Benzile modelate din lut formează ochii ovali uşor deschişi, gurile, nasurile și urechile, iar benzile ridicate decorează chipurile, în timp ce partea din spate a capetelor este decorată cu modele liniare incizate. Gâturile sub formă de coloană sunt definite de inele mari incruntate; a nu se uita că gâturile „grase” de inele au fost și continuă să fie privite ca un semn de prosperitate de multe popoare din Africa.
Cu toate acestea, până în prezent este imposibil să știm dacă inelele de pe capetele Lydenburg au fost destinate în a fi citite în acest mod, din cauza lipsei de informații disponibile cu privire la cultura antică care le-a produs. Şi asta pentru că scopul capete este necunoscut. De fapt, foarte puţine lucruri se cunosc de oamenii care le-au creat, dar modul atent în care ele au fost îngropate sugerează că măștile au avut o valoare semnificativă pentru cei care le-au pus sub pământ.
Capetele au semne de cicatrici, create în mod intenționat pentru a forma modele pe trup, pe frunte, pe tâmple şi între ochi. Șase dintre capete sunt umane, iar cel de-al şaptelea are o forma unui animal. În cultura africană, animalele constituie un motiv puternic în crearea măştilor. Cele mai frecvente animale care sunt reprezentate pe măști sunt bivolii, hienele, șoimii, crocodilii și antilopele. Antilopele sunt animalele cele mai utilizate pe scară largă în fabricarea măştilor. Un mic animal neidentificabil se află în vârful unuia dintre capetele Lydenburg.
Capetele originale sunt în prezent adăpostite Muzeul Internaţional Iziko din Cape Town, iar replicile lor sunt expuse în Muzeul Lydenburg din Africa de Sud. Foarte frumoase şi interesante!