Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Au fost descoperite noi creaturi oceanice de mare adâncime, care sunt atât de negre încât absorb toată lumina


Biologii marini au descoperit recent 16 specii noi de creaturi marine, care au dezvoltat o piele atât de neagră încât aceasta este comparată cu un material sintetic fabricat de om, care absoarbe practic toată lumina. Acestea trăiesc până la 2.000 de metri sub apă şi nu par să fi trecut această trăsătură niciunui dintre descendenții lor evolutivi.

Descoperiţi de biologii marini Karen Osborn și Alexander Davis, acești pești de mare adâncime (dintre care unii arată ca niște monștri dintr-o poveste SF), au pielea plină de organite cunoscute sub numele de melanozomi, care absorb majoritatea fotonilor de lumină.

Atunci când a încercat să se fotografieze peștele „ultra-negru”, pielea acestuia a absorbit 99,956% din cele două lumini stroboscopice folosite pentru iluminare. Tot ce s-a reușit să se surprindă au fost contururile ciudate.

„N-am avut nicio idee că există pești ultra-negri”, a explicat Alexander Davis, autorul principal al unei noi lucrări publicate în revista „Current Biology”. „Din câte știam, singurele vertebrate ultra-negre sunt câteva specii de păsări”.

Oamenii de știință cred că, deși cele mai adânci regiuni ale mării sunt extrem de întunecate, viața marină produce totuși un univers plin de bioluminiscență strălucitoare, care este utilizată în mai multe moduri de diferite creaturi, pentru a-şi prinde prada. Iar acești pești „ultra-negri” asta fac: își ascund trupurile.

Deși nu se știe încă dacă asemenea melanozomi ar putea fi reproduse într-un laborator, nu este o idee prea SF să credem că un astfel de mecanism fizic ar putea fi comercializat cândva.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): cell.com


Lasă un comentariu