Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Papagalii pot prinde hoţi şi-i preda Poliţiei!

208

blankPapagalii constituie un grup destul de numeros (câteva sute de specii). Sunt păsări cunoscute de toată lumea datorită posibilităţii pe care o au de a imita vorba omului, emiţând, câteodată foarte asemănător, un cuvânt sau un şir de cuvinte pe care le-au auzit repetate o anumită bucată de vreme. În legătură cu această aptitudine se pretinde că papagalii, care ar fi, de altfel, foarte proşti, imită vorba omenească doar în chip mecanic, adică fără ca ceea ce „învaţă” să prindă în capul lor vreun picuşor de înţeles. Oare aşa să fie?

Într-un mare hotel din Buenos Aires, un pasager, Jean Juilland, tocmai îşi aranja patul înainte de culcare, când auzi în spatele său un zgomot suspect. Se întoarse repede şi rămase stupefiat. De după draperie, apăruse un necunoscut cu un revolver în mână. Era un hoţ care-i ceru banii şi obiectele de valoare, dar chiar în clipa aceea, pungaşul fu somat de un glas care venea din spatele uşii băii, să arunce arma şi să ridice mâinile. Infractorul tresări şi derutat lăsă repede arma pe o măsuţă, timp suficient pentru ca Jean Juilland să-l dezarmeze. A fost apoi predat poliţiei.

Pungaşul şi agenţii ordinii publice încă nu părăsiseră camera, când din baie se auzi din nou: „Mâinile sus, hoţule, aruncă arma!” Surâzând, pasagerul lămuri enigma, aducând de acolo colivia unui papagal vorbitor, devenit a doua zi eroul publicaţiilor de senzaţie.

Orgoni Crystal