Africa se rupe în bucăţi, iar noi mări vor apărea în interiorul acestui continent – susţine un nou studiu geologic


O nouă cercetare arată că schimbările tectonice de-a lungul Marelui Rift al Africii de Est distrug încet acest continent. Echipa de geologi a demonstrat că Africa se va rupe în mai multe blocuri tectonice, mai mici și mai mari, creând astfel un nou bazin oceanic și provocând ruperea Madagascarului în insule mai mici.

Singura veste bună este că aceste schimbări nu se vor întâmpla prea curând, ci în următorii 5-10 milioane de ani. Dar, semne ale acestui proces pot fi deja observate în locuri precum Etiopia, unde o ruptură de teren lungă de 50 de km a apărut în anul 2005. Mai recent, au apărut fisuri uriașe în Uganda, Kenya şi Africa de Sud.

Riftul astfel este cauzat de forțe subterane adânci, care se întind pe stratul de litosferă al Pământului. Cu toate acestea, rata actuală de despărţire este de câţiva milimetri pe an, deci vor trece milioane de ani până când noile oceane vor începe să se formeze. Rata de extindere este mai rapidă în nord, așa că vom vedea mai întâi oceane noi care se vor forma acolo.

Noul studiu a constatat că separarea continentală este mult mai complexă și mai larg distribuită decât se credea anterior. Într-o regiune, de exemplu, cercetătorii au descoperit o extindere pe o lungime de 600 km, din Africa de Est până în Madagascar.

Cu aproximativ 200 de milioane de ani în urmă, toate continentele lumii erau închise într-o masă terestră gigantică, numită Pangea. Dar, supercontinentul s-a fracturat cu timpul, împărțindu-se pe continente, așa cum le cunoaștem astăzi. În ultimii 30 de milioane de ani, zona Arabiei s-a îndepărtat încet de Africa. Acest proces a dat naștere Golfului Aden și Mării Roșii.

Riftul din Africa de Est se întinde pe mai mult de 3.000 km, între Yemen şi Zimbabwe.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO