Haideţi să mai desluşim un mister al naturii: de ce cântă păsările?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Păsările sunt unele dintre cele mai atractive creaturi de pe Pământ. Cui nu-i place să urmărească un papagal viu colorat sau un porumbel? Dar frumusețea păsărilor nu ţine doar de aspectul lor, ci şi de zgomotele pe care le fac. Cântecele de păsări sunt printre cele mai distincte și mai minunate sunete ale naturii. Dar, de ce păsările petrec atât de mult timp și energie cântând?

Există două scopuri principale și acestea sunt conectate. În primul rând, păsările mascule cântă pentru a-şi marca teritoriile. O pasăre cântătoare spune: „Acest loc este al meu și sunt dispus să-l apăr, mai ales de alții din specia mea”. Masculul își poate „patrula” spațiul ales și poate cânta des în teritoriul pe care îl consideră ca fiind al său.

Al doilea scop al cântării este acela de a atrage un partener pentru a face un cuib. Păsările femele își aleg adesea partenerul de împerechere, pe baza unei combinații de indicii vizuale și vocale. Chiar și păsările mascule, cu un penaj frumos, pot avea probleme în perioada de împerechere în a-şi găsi partenerul, dacă melodiile lor nu se ridică la un anumit standard.

Fiecare specie de păsări are de obicei cântecul ei unic. Aceasta permite unei păsări să audă un cântec și să-şi da seama dacă acel „cântăreț” este din propria specie.

Identificarea păsărilor după cântecele lor este la fel de distractivă ca și descoperirea lor la vedere. Aşa că scoateți-vă căștile și ascultați păsările din cartier, mai ales atunci când sunt active dimineața sau seara. Vei fi surprinşi de ceea ce veţi auzi…