În centrul Oceanului Pacific de Sud, există o zonă considerată a fi „deşert” în termeni de biologie marină. Aici se află „polul oceanic al inaccesibilității”… De ce viaţa oceanică este atât de rară pe aici? Există o serie de factori, dintre care putem aminti: distanța foarte mare față de pământ (și materia nutritivă pe care o furnizează), modul în care curenții de apă izolează centrul acestei zone de restul oceanului, precum şi nivelurile ridicate de radiaţii ultraviolete în această parte a oceanului.
Într-adevăr, nu se ştie prea multe despre formele de viață care locuiesc în această zonă, în mare parte din cauza faptului că este foarte greu este să studiezi acest „deșert oceanic” – atât datorită distanței sale extreme faţă de uscat, cât și a faptului că este gigantică, acoperind aproximativ 37 de milioane de kilometri pătrați.
Totuşi, făcând faţă acestor provocări, un recent efort internațional de cercetare ne-a oferit o vedere asupra formelor de viaţă care există în aceste ape izolate. Astfel, în timpul unei expediții de 6 săptămâni ce a avut loc la bordul navei germane de cercetare RV Sonne, din decembrie 2015 până în ianuarie 2016, un echipaj condus de Max Planck Institute for Marine Microbiology (MPIMM) a navigat 7.000 de kilometri prin Oceanul Pacific de Sud, din Chile către Noua Zeelandă.
Pe traseu, cercetătorii au luat eșantioane din populațiile microbiene ale apelor îndepărtate, de la adâncimi cuprinse între 20 și 5.000 de metri, folosind un sistem de analiză nou dezvoltat, care a permis cercetătorilor să separe și să identifice probele organice pe traseu în 35 de ore.
„Spre surprinderea noastră, am găsit cu aproximativ o treime mai puține celule în apele de suprafață ale Pacificului de Sud, comparativ cu formele de viaţă din Oceanul Atlantic”, a spus unul dintre cercetători, Bernhard Fuchs. „A fost probabil cel mai mic număr de celule măsurat vreodată în apele oceanice de suprafață”.
Rezultatele au fost publicate în „Environmental Microbiology„, iar lucrarea în format .pdf poate fi citită AICI.