Arheologii susțin că au localizat muntele sfânt unde Biblia spune că Dumnezeu i-a dat lui Moise două tăblițe de piatră inscripționate cu cele Zece Porunci.
Conform Cărţii Exodului din Biblie, Moise îi conduce pe evrei pe Muntele Sinai, care este învăluit de foc, fum și tunete. Profetul urcă apoi pe muntele unde se întâlneşte cu Dumnezeu. pentru a primi cele Zece Porunci. Din acest motiv, Muntele Sinai este unul dintre cele mai importante locuri sacre din religiile evreiești, creștine și islamice.
Anumiți cercetători susțin că Exodul este un mit deoarece nu există dovezi cu privire la Muntele Sinai – ce nu există în Peninsula Sinai din Egipt. Dar, dacă am privit într-un loc greșit? O zonă montană din Egipt a fost considerată, timp de sute de ani, a fi locul muntelui sfânt. Dar, mai mulţi arheologi de la Doubting Thomas Research Foundation susțin că e greșit și au dovezi convingătoare care să demonstreze acest lucru.
Aşadar, ar putea fi vorba de un alt munte, care se află în provincia nord-vestică a Arabiei Saudite. Cercetătorii au identificat Jabal Maqla, un vârf din lanțul muntos Jabal al-Lawz, ca fiind Muntele Sinai din Biblie. Jabal al-Lawz este un munte situat în nord-vestul Arabiei Saudite, lângă graniţa cu Iordania; numele înseamnă „munte de migdale”.
Pe drumul către Muntele Sinai există o stâncă falnică despicată, așezată pe un deal mare. Stânca și dealul de dedesubt prezintă semne de cantități masive de eroziune a apei, deşi se află într-o zonă care primește foarte puține precipitații. Arheologii cred că acest reper distinct ar putea fi stânca pe care Dumnezeu i-a poruncit lui Moise să o lovească, din ea ieșind apă.
La Jabal al-Maqla există un altar antic compus din pietre de granit netăiate la baza muntelui și rămășițele a ceea ce par a fi stâlpi mici, antici, compuși din marmură, la fel ca în Cartea Exodului din Biblie. Se spune că Moise a construit un altar din pietre netăiate la baza muntelui Sinai și a creat 12 stâlpi reprezentând cele 12 triburi ale lui Israel.
Alte două dovezi cruciale cu privire la acest munte sunt locul de închinare al „vițelului de aur” și prezenţa unui cimitir. Capitolul 32 din Exodul biblic ne povestește despre felul în care evreii fac un vițel de aur, care era un zeu egiptean, și îl venerează în timp ce Moise se afla pe Muntele Sinai. Când Moise se întoarce pe munte, închinătorii la „vițelul de aur” sunt uciși pentru idolatria lor.
În apropiere de Jabal al-Maqla, avem un sit arheologic acoperit cu reprezentări ale oamenilor care se închină la tauri și vaci. Și ceea ce este cu adevărat semnificativ este faptul că petroglifele sunt izolate de această zonă, nefiind sculptate pe tot muntele.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): The Sun