Cercetătorii confirmă că se află un loc pe Terra unde nu există nicio formă de viaţă, nici măcar microorganisme

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: A. Savin / wikipedia.org (Commons Creative – free)

Ființele vii, în special microorganismele, au o capacitate surprinzătoare de a se adapta la cele mai extreme medii de pe planeta noastră, ca de exemplu gheţurile din Antarctica. S-au găsit chiar şi forme de viaţă în reactoarele nucleare. Însă, există locuri pe Terra în care nici ele nu pot trăi, acolo neexistând niciun fel de forme de viaţă.

Astfel, cercetătorii confirmă faptul că nu există viață microbiană în iazurile calde, saline și hiperacide din câmpul geotermal Dallol din Etiopia. În ciuda prezenței apei lichide, acest ecosistem extrem nu permite dezvoltarea vieții, potrivit unui nou studiu.

Peisajul infernal din Dallol, situat în depresiunea etiopiană a Danakilului, se întinde pe un crater vulcanic plin de sare, unde sunt emanate gaze toxice, dar și o apă fierbinte. Este unul dintre cele mai toride medii de pe Pământ. Acolo, temperaturile zilnice pe timpul iernii pot depăși 45°C, iar iazurile hipersaline și hiperacide au valori ale pH-ului chiar negative.

Un studiu recent arăta că anumite microorganisme se pot dezvolta în acest mediu extrem (adică şi fierbinte și foarte sărat şi foarte acid). Cu toate acestea, o echipă de cercetători condusă de biologul Purificacion Lopez Garcia, de la Centrul Național Francez de Cercetare Științifică (CNRS), a publicat un articol în revista “Nature Ecology & Evolution” în care se arată că nu există viață în iazurile de la Dallol.

„După analizarea mai multor probe decât în cercetările anterioare, cu controale adecvate pentru a nu fi contaminate și cu o metodologie bine calibrată, am constatat că nu există o viață microbiană în aceste bazine sărate, calde și hiperacide”, spune Lopez Garcia.

Depresiunea Danakil se aseamănă foarte mult cu o depresiune de pe Marte, fiind o combinație unică de extremități, toate aflate într-un singur ecosistem. Planeta Marte este bogată în fier și sulf, iar sistemele hidrotermale existente pe Marte, în urmă cu milioane de ani, ar fi fost la fel ca cele existente astăzi în Dallol-ul de astăzi.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): nature.com


  •  
  •  
  •  
  •