Să ne imaginăm pentru o clipă că, în viitor, omenirea va putea să călătorească pe alte planete și să descopere… și mai mulți oameni! Un astrobiolog de la Universitatea Cambridge crede că acest scenariu este mai posibil decât v-ați putea imagina, pe baza cercetărilor sale.
Revista „Science Focus” a publicat recent un interviu cu Simon Conway Morris, un paleobiolog evoluționist din cadrul Departamentului de Științe ale Pământului al Universității Cambridge, în care el spune că cercetătorii pot afirma cu o încredere rezonabilă faptul că evoluții asemănătoare oamenilor au avut loc şi în alte părți ale Universului.
Ideea evoluției convergente, care afirmă că efectele aleatoare se anulează treptat unele pe altele, astfel încât evoluția converge, tinzând să genereze creaturi similare în orice mediu dat, se află în centrul reflecției lui Morris. De exemplu, revista a folosit zborul ca o ilustrare a modului în care zborul a evoluat independent pe Pământ de cel puțin patru ori – la păsări, lilieci, insecte și pterozauri. Pe scurt, teoria evoluției convergente afirmă că evoluția este o lege naturală care funcționează în mod similar pe toate planetele. Cu alte cuvinte, umanoizii extratereștri albaștri și verzi din „Star Trek” ar putea fi reali.
Morris nu este singurul care crede că viața extraterestră a evoluat într-un mod „uman”. Un biolog pe nume Arik Kershenbaum, de la prestigioasa școală britanică, a publicat o carte întreagă pe acest subiect. „Deoarece evoluția este mecanismul explicativ al vieții pretutindeni”, a spus Kershenbaum pentru revista „Quanta”, „atunci principiile pe care le descoperim pe Pământ ar trebui să fie aplicabile în restul Universului”.
Deși este „tentant” să ne imaginăm specii extraterestre care nu împărtășesc interese culturale umane, cum ar fi filozofia și literatura, Kershenbaum susține că ele nu au apărut pur și simplu ca entități tehnice sofisticate. Chiar și formele de viață extraterestre avansate ar fi evoluat dintr-o specie pre-tehnologică – crede Kershenbaum: „Dacă această specie pre-tehnologică a dezvoltat toate lucrurile pe care le avem astăzi, sunt șanse ca acestea să fi fost construite din lucruri care au servit acel scop social – lucruri precum legăturile dintre membrele unui grup, transmiterea de informații și idei utile între membrii grupului. O civilizație extraterestră pre-tehnologică ar putea cânta, dansa și spune povești la fel ca civilizația umană pre-tehnologică, pentru că servește același scop”.
Este distractiv să-ți imaginezi alte planete în care forme de viață umanoidă „cântă, dansează și spun povești” ca pe Pământ. Este mai probabil să relaționăm și să comunicăm cu extratereștrii dacă evoluția este la fel de puternică pe cât cred darwiniștii precum Kershenbaum și Morris.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencefocus.com