Ce caută sculptura monstruoasă a lui Lucifer în Biserica Sf. Treime din Londra?


Ceea ce vedeţi în acest articol (mai precis fotografia) este cu adevărat şocant. Dar ce reprezintă? E de fapt vorba de statuia lui Lucifer („îngerul căzut”) din interiorul Bisericii Sf. Treime (Holy Trinity Church) din Marylebone (Westminster / Londra / Anglia). Ce caută statuia lui Lucifer într-o biserică creştină!?

Să ne uităm însă puţin la istoria acestei biserici. Biserica Sf. Treime din Marylebone este o fostă biserică anglicană, construită în 1828 și proiectată de John Soane. În 1818, Parlamentul Britanic a adoptat o lege prin care se aloca 1 milion de lire sterline pentru a sărbători înfrângerea lui Napoleon. Această biserică reprezintă una dintre așa-numitele „biserici Waterloo”, care au fost construite cu aceşti bani daţi de stat.

Însă, cu timpul, Holy Trinity Church şi-a pierdut din rolul religios, ea fiind utilizată treptat pentru alte scopuri. Astfel, din 1936, biserica a fost folosită ca depozit de cărți de nou-înființata editură Penguin Books. Ulterior, aici şi-a mutat sediul Societatea pentru Promovarea Cunoașterii Creștine (SPCK), o organizație misionară anglicană. Acesta a fost sediul lor până în 2006. Biserica este în prezent locația primului magazin universal de nunți din lume, The Wedding Gallery, care se află la parter și la subsol. Primul etaj este folosit ca spațiu de evenimente.

Sculptura lui Lucifer este una realizată din ceară şi este opera omului de artă englez Paul Fryer, fiind de dată recentă. Lucifer apare aici ca o figură neagră uleioasă, cu aripi albe uriașe prinse în cablurile electrice. Piesa a fost creată din ceară, beton, aluminiu, cauciuc și pene și are un efect ciudat de dramatic. Juxtapunerea îngerului căzut în biserica dezafectată, luminată de lumina vitraliilor pare să arate scăderea credințelor creștine într-o lume care avansează tehnologic. Lucifer este numele îngerului care s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu și a început „războiul cerurilor”.


Lasă un comentariu