Misterioasa religie Bon din Tibet a fost fondată de o fiinţă coborâtă din cer

  •  
  •  
  •  
  •  

Una dintre cele mai misterioase religii ale lumii este “Bon”, care a fost introdusă în Tibet în secolul V î.Ch., exact în perioada în care s-a produs o migraţiune masivă dinspre nord-estul Persiei către Tibet. Aceşti invadatori arieni au adus cu ei alfabetul aramaic, numit astfel după Aramaiti, o zeiţă iraniană a pământului. Istoricii sunt în general de acord că fondatorii religiei Bon au venit din Persia. De vreme ce originea acestei religii provine dintr-un trecut atât de îndepărtat, este extrem de greu de stabilit unde se termină realitatea şi unde începe mitul.

Fondatorul religiei Bon este numit de tibetani Shenrab. Se spune că el ar fi venit din regiunea Elam, unde a fost cunoscut sub numele de Mithra, regele-taur. Un alt nume care i se atribuie este Mura, o conexiune interesantă de silabe dacă ţinem seama că Mu este numele continentului pierdut (pe care unii îl numesc Lemuria), iar Ra este numele zeului-soare al egiptenilor.

Shenrab a coborât din „cer” pe o frânghie încolăcită acum aproximativ 18.000 de ani. A trecut printr-un deşert arzător şi a adus religia Bon în Tibet. A vorbit despre ea în regiunea Muntelui Kailas, după care s-a întors acasă. Shenrab sau Mura le-a predat oamenilor doctrina numită Kalachakra. Cuvântul înseamnă „Roata Timpului” şi simbolizează întreaga înţelepciune a Universului. Poate fi interpretat de asemenea ca Roată a Zeiţei sau Vârtej al Timpului. Dacă divizăm cuvântul Kalachakra, obţinem cuvintele Kala şi chakra. Kala provine de la zeiţa hindusă a timpului, Kali, de la care se trage şi cuvântul calendar. Din această etimologie ne putem da seama că în forma sa pură, cuvântul Kalachakra se referă în principal la zeiţă şi la nenumăratele sale manifestări. Unii vor spune că aceasta este în realitate o doctrină budistă. Deşi acest lucru nu este neadevărat, originea doctrinei nu le aparţine budiştilor. Aceştia nu au făcut altceva decât să o absoarbă, să o modifice şi să o integreze în spiritualitatea lor. Interesele politice care au introdus budismul în Tibet au fost silite să încorporeze religia Bon în noua doctrină pentru a se putea infiltra în această ţară, subjugând apoi populaţia.

Mulţi oameni au auzit de Tibet îndeosebi din perspectiva legendei Shambalei, cunoscută şi sub numele de Shangri La. Shambala este un cuvânt sanscrit care înseamnă „sursa fericirii”. Dalai Lama însuşi este convins că Shambhala are o existenţă materială în această lume, afirmând public acest lucru. Tot el a afirmat că dacă este practicată corect, Kalachakra este una dintre cele mai eficiente şi mai rapide metode de atingere a iluminării.

Călugării Bon au dat ţinutului Shambalei numele de Olmolungring, cu forma prescurtată „Ong”, „Og” sau „Oz”. Se pare că este vorba de un pământ invizibil înconjurat de nămeţi şi localizat în regiunea de nord-vest a Tibetului. Aceasta este regiunea din care a venit Shenrab atunci când „a coborât din cer pe o frânghie”. La plecare, a fost urmat de numeroşi regi, care au rămas în sanctuarul ascuns de la Ong, păzind învăţătura Kalachakra a religiei Bon.

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu