În urmă cu 30.000 de ani, în Siberia se afla un grup necunoscut de oameni. Cercetătorii spun că descoperirea ar putea contribui la rezolvarea unor mistere îndelungate despre strămoșii nativi din America de Nord, despre care până acum se credea că au sosit din Eurasia printr-un „pod de pământ” numit Beringia.
Scriind în revista „Nature”, Eske Willerslev şi colegii săi dezvăluie modul în care au comparat datele din populaţiile moderne cu ADN-ul obţinut din rămăşiţele a 34 de persoane din nord-estul Siberiei, ce au trăit între acum 600 de ani şi 31.000 de ani.
Rezultatele arată că acești indivizi făceau parte dintr-un grup necunoscut și larg răspândit, numit Siberienii de Nord, care erau distincţi din punct de vedere genetic atât față de euroasiaticii occidentali, cât și față de asiaticii din Orient. Cercetătorii spun că ei s-au desprins în urmă cu 38.000 de ani, curând după ce euroasiaticii occidentali și asiaticii din Orient au devenit distincţi din punct de vedere genetic.
Dar, această populație nu pare a fi strămoșul direct al americanilor nativi. În schimb, analiza colecției de genomuri sugerează că populația care a devenit strămoșii nativilor din America de Nord a fost rezultatul legăturilor stabilite cu aproximativ 20.000 de ani în urmă între asiaticii orientali care au călătorit spre nord și un grup destul de îndepărtat faţă de Siberienii de Nord. Asiaticii orientali, de asemenea, s-au amestecat cu alți descendenți ai Siberienilor de Nord, pentru a da naștere unui alt grup, pe care echipa l-a numit „Paleo-Siberienii”. Aceştia din urmă au fost înlocuiți de un alt grup de oameni, cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, care au fost numiţi „Neo-Siberienii”.