O civilizaţie străveche necunoscută, localizată între Marea Neagră şi Marea Caspică, s-ar fi putut afla la originea limbilor moderne de astăzi!


ADN umanRăspunsurile la trecutul uman se află acolo, ascunse în ADN-ul oaselor din movilele funerare antice și mormintele nemarcate, scrie într-un articol interesant site-ul Harvard Gazette. Iar aceste răspunsuri vin la lumină, odată ce geneticienii de la Harvard şi din altă parte folosesc metode sofisticate pentru a extrage ADN-ul, în ciuda trecerii timpului.

Geneticienii de la Harvard Medical School (HMS), Institutul Broad şi de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au vorbit despre concluziile recente care au relevat un grup necunoscut de oameni a avut o contribuție majoră la fondul genetic al europenilor moderni si amerindienilor. Aceștia au discutat, de asemenea, despre rezultatul investigațiilor preliminare care sugerează o civilizație antică situată între Marea Neagră și Marea Caspică s-ar fi putut afla la originea multor limbi moderne, printre care engleza, germana, rusa, urdu, punjabi și hindusa.

Michael McCormick, profesor de istorie medievală, a declarat că noile tehnici deschid o fereastră extraordinară asupra trecutului umanși constituie un aliat de nădejde pentru tehnicile istorice și arheologice tradiționale, în înțelegerea istoriei ascunse omenirii: „Genetica umană reprezintă o fereastră extraordinară spre o lume dispărută a migrațiilor, întorcându-ne pur şi simplu la începuturile timpurilor umane.”

În conferinţa intitulată Ce este nou în arheologia genomică? Popularea Europei de la vechiul la noul ADN, omul de ştiinţă David Reich, profesor de genetică la Harvard, a subliniatstudiile recente indică faptul că istoria europeană antică a fost mult mai complexă decât se credea înainte. Cercetătorii au crezut până astăzi agricultorii din Orientul Mijlociu au ajuns în Europa în urmă cu 8.500 de ani, după apariția agriculturii, amestecându-se cu populația autohtonă de vânători şi culegători. Cum era de asteptat, datele genetice au arătat că europenii moderni dețin un amestec de gene de la fermierii din Orientul Mijlociu și de la vânătorii autohtoni din Europa. Dar arată, de asemenea, europenii moderni au gene de la un al treilea grup, originar din vechea Eurasie de nord, care a fost necunoscut cercetătorilor. Se pare acest grup s-a răspândit nu doar în Europa, ci şi în America de Nord, deoarece genele lor sunt prezente şi în amerindieni. Această populație eurasiatică nordică a fost aparent înlocuită, pentru că nu se găseşte nicio urmă în ADN-ul siberienilor moderni.

(Fac aici o paranteză şi revin la un articol foarte recent – Cu ajutorul unui super-calculator, oamenii de ştiinţă speră să rezolve enigma originii omului şi a “populaţiei fantomă” din Europa! – în care am discutat această problemă. Atunci spuneam că modelele genetice existente au sugerat europenii moderni au 3 grupuri de ADN-uri: primul grup, cu ochi albaștri, vânători care au sosit în Europa în urmă cu aproximativ 40.000 de ani, un al doilea grup de fermieri, cu ochii căprui, care provin din Orientul Apropiat şi care au migrat în urmă cu circa 7.000 de ani, și un al treilea grup, misterios, care a sosit mai recent, partajându-şi genele. Dar nimeni nu știe cine a fost populația fantomă“).

Tot în cadrul aceleiaşi conferinţe, Nick Patterson, om de ştiinţă la Institutul Broad, a discutat despre originea grupului de limbi indo-europeni, din care fac parte multe din limbile vorbite astăzi, cum ar fi engleza, spaniola, rusa și hindusa. Patterson a spus că dovezile lingvistice au arătat existenţa unei limbi străvechi, denumită protoindoeuropeana târzie”, care se vorbea acum aproximativ 3.500 de ani în Caucaz (zona cuprinsă între Marea Neagră şi Marea Caspică).

P.S. Eu tot sunt şi eu curios cine reprezintă „populaţia fantomă” din care noi, europenii, avem în trup ADN-ul lor. O fi vorba de un grup necunoscut de fiinţe?


Lasă un comentariu