Cu ajutorul unui super-calculator, oamenii de ştiinţă speră să rezolve enigma originii omului şi a „populaţiei fantomă” din Europa!


originea omuluiLa Universitatea din Texas, Austin (SUA), există un supercomputer cu care oamenii de ştiinţă încearcă să rezolve cel mai mare mister al lumii: adevărata origine a speciei umane. Acest computer foarte rapid, capabil de 9,6 cvadrilioane de operații pe secundă, a rezolvat o problemă a geneticii, după analiza oaselor unui tânăr care a murit în urmă cu 24 de mii ani, şi care a fost găsit în apropiere de Mal’ta, Siberia.

Modelele genetice existente au sugerat europenii moderni au 3 grupuri de ADN-uri: primul grup, cu ochi albaștri, vânători care au sosit în Europa în urmă cu aproximativ 40.000 de ani, un al doilea grup de fermieri, cu ochii căprui, care provin din Orientul Apropiat şi care au migrat în urmă cu circa 7.000 de ani, și un al treilea grup, misterios, care a sosit mai recent, partajându-şi genele. Dar nimeni nu știe cine a fost populația fantomă„.

Prin utilizarea supercomputerului de la Universitatea din Texas, Austin, David Reich de la Harvard si echipa lui au fost în măsură să confirme o teorie conform căreia grupul băiatului de nord euroasiatici a constituit într-adevăr populația lipsă. Unii s-ar putea întreba: „Cum ar putea într-o săptămână, un super-calculator să extragă datele dintr-un ochi vechi de 24.000 de ani?”

Primul pas este acela de a putea extrage ADN-ul din os. ADN-ul se degradează rapid în condiții de căldură și umiditate, și nu e întâmplător faptul că probele vechi de ADN au venit din locații reci, ca de exemplu Germania, Luxemburg, Suedia și Siberia.

În luna noiembrie 2013, o echipă condusă de oameni de ştiinţă de la Copenhaga a publicat o lucrare despre genomul băiatului Mal’ta din Siberia și a concluzionat el a împărtășit aceeaşi familie de ADN cu americanii nativi. Europenii moderni au în comun cel puțin o parte de ADN cu acest grup din Eurasia de Nord, legându-se strâns cu rudele amerindiene, care au migrat în America în urmă cu aproximativ 15.000 de ani. Vechii euroasiatici nordici nu au fost doar strămoșii moderni ai nativilor americani, dar au oferit, de asemenea, şi 20 la sută din ADN-ul europenilor moderni.

Se fac studii suplimentare pentru a înțelege cum și când populația fantomă” a migrat spre Europa, iar posibilele răspunsuri sunt așteptate anul viitor.

P.S. Oricum, originea populaţiei umane este o mare enigmă. Într-un articol publicat în septembrie 2014 (Un os uman, vechi de 400.000 de ani şi descoperit într-o peşteră din Spania, conţine un ADN de origine necunoscută! Creaţia omului modern este o mare enigmă!), arătam că un os uman găsit într-o peşteră din Spania conţine un ADN „străin”, ce aparține unei specii dispărute, numite omul de Denisovan. Partea cea mai interesantă a acestei povești este dată de faptul că omul de Denisovan posedă un ADN care este de origine necunoscută.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock