La 480 de ani-lumină faţă de noi, se află iadul! Acolo se găseşte o exoplanetă bizară cu temperaturi de peste 2.000 de grade Celsius, dar şi cu zăpadă…


planeta iadOamenii de ştiinţă vânează planetele din afara sistemului nostru solar – exoplanetele – de zeci de ani, și au găsit o mulţime de corpuri cereşti incredibile: unele apar ca fiind potențial locuibile, altele par să orbiteze două stele sau pur și simplu sunt enorme.

Dar acum, astronomii au găsit o exoplanetă cu adevărat ciudată, ca CoRoT-7b. Această lume este acoperită în întregime în oceane de lavă, pline de vulcani cataclismici și conține o atmosferă care este consumată de steaua sa extrem de fierbinte. Este pur şi simplu iadul aflat în spațiul cosmic.

Satelitul lui Jupiter, Io, este incontestabil „regele vulcanic” al sistemului nostru solar. Căldura sa internă este generată de un mecanism cunoscut sub numele de încălzire mareică. Atracția gravitațională imensă a lui Jupiter, amplificată de alţi doi sateliţi, acţionează puternic asupra lui Io, piatra solidă transformându-se în magmă topită, care erupe spectaculos pe suprafața sa. Această evadare violentă de căldură, ajutată de presiunea atmosferică foarte scăzută a lui Io, produce erupţii ce au înălțimi de 500 de kilometri, mai mari decât 60 de „munţi Everest” la un loc.

Dar, exoplaneta CoRoT-7b, găsită departe într-un colț de galaxie, îl face pe Io de rușine. Ea reprezintă rămășițele unui gigant gazos, ce a fost odată o super-planetă, care a fost afectată de radiațiile haotice ale stelei-mamă. Acum, ea este o lume bizară a diferențelor extreme de temperatură, fiind plină de vulcani distructivi și de lavă topită persistentă. CoRoT-7b, numită după telescopul Agenției Spațiale Franceze care a descoperit-o, orbitează o stea aflată la 480 de ani-lumină de Pământ, ceea ce înseamnă că noi o vedem acum cum ar fi arătat în timpul lui Leonardo da Vinci. Această planetă este de cinci ori mai grea decât Pământul, are aproximativ de două ori dimensiunea planetei noastre si este cu siguranţă stâncoasă. Dar, asemănările cu Pământul nostru se termină aici.

În primul rând, atracția gravitațională imensă pe care o are steaua-mamă asupra ei, a făcut ca o parte a planetei CoRoT-7b să fie situată întotdeauna cu faţa spre stea, iar cealaltă parte e întotdeauna cu spatele; la fel se întâmplă şi cu Luna care are o „faţă întunecată”. În consecință, în partea „întunecată” a planetei găsim temperaturi scăzute de -210° Celsius. Aceasta, în ciuda faptului că planeta este de 23 de ori mai aproape de steaua ei decât se află Mercur faţă de Soare. „CoRoT-7b este de aproape 60 de ori mai aproape de steaua sa decât Pământul, așa că steaua ei apare este pe cer de aproape 360 ​​de ori mai mare decât este Soarele pe cerul nostru”, a declarat Brian Jackson, cercetător la Goddard Space Flight Center al NASA.

Partea luminată a planetei are temperaturi incredibil de mari, de 2.200° C, fiind suficient de fierbinte pentru a evapora orice piatră. Acest lucru înseamnă că cele mai multe substanțe solide pe această parte a planetei s-ar evapora imediat, transformându-se din solid în gaz, ocolind astfel orice fază lichidă. Astfel, atmosfera lui CoRoT-7b este probabil alcătuită din rocă vaporizată, care condensează uneori și uneori pe această planetă-iad poate „ploua” sub formă de pietricele solide.

Dar, ce e mai ciudat pe această planetă e altceva. Din cauza căldurii imense de pe partea „luminoasă” a planetei (cea cu faţă spre steaua-mamă), pe ea există erupţii vulcanice imense. Dar, aceste erupţii ajung şi în „partea întunecată” a planetei, unde materialul topit îngheaţă instantaneu, şi va cădea înapoi sub formă de zăpadă vulcanică.

Sursa: iflscience.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO