S-a descoperit „Steaua Morţii”, astrul care este în stare să dezintegreze şi să distrugă un obiect ceresc aflat în apropierea sa! Parcă ar fi „Death Star” din „Războiul stelelor”…


Steaua Mortii„Death Star” sau „Steaua Morții” din filmul „Star Wars” („Războiul stelelor”) poate fi fictivă, dar distrugerea planetară este reală. „Death Star” din „Star Wars” este una dintre cele mai înfricoșătoare stații spațiale din istoria Sci-Fi-ului, nu doar prin dimensiunea sa, ci şi prin faptul că avea capacitatea de a distruge planete întregi cu super-laserele cu care era dotată.

Astronomii tocmai au anunțat recent că au reperat un obiect ceresc mare, care se dezintegrează într-o spirală a morții, în jurul unei stele pitice albe. „Acest lucru este ceva ce nu a mai fost observat înainte de oameni”, a declarat Andrew Vanderburg, autorul principal al unui nou studiu publicat în revista „Nature”. „Privim cum un întreg sistem solar este distrus”.

Dovezile despre acest sistem solar unic au venit de la misiunea NASA Kepler K2, care monitorizează stelele ale căror strălucire variază, atunci când un obiect ceresc orbitează steaua. Datele arată că strălucirea stelei respective (aflată la 570 de ani-lumină faţă de Pământ, în constelaţia Fecioarei) variază regulat la fiecare 4,5 de ore, ceea ce plasează obiectul pe o orbită situată la aproximativ 800.000 de km de steaua pitică albă (aproximativ de două ori distanța de la Pământ la Lună).

Când o stea asemănătoare Soarelui ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, se transformă într-o gigantă roșie și se debarasează uşor de straturile exterioare. Miezul cald care rămâne, de dimensiunile Pământului, este o stea pitică albă, și, în general, este formată din carbon și oxigen, cu un strat subţire de hidrogen sau heliu. Uneori, însă, astronomii au găsit că piticele albe pot prezenta şi elemente mai grele, cum ar fi siliciu și fier, în spectrul ei de lumină. Acest lucru este un mister, deoarece gravitația puternică a piticii albe ar trebui să se poată scufunda rapid aceste metale. Dar, acum, odată cu observarea „Stelei Morţii” astronomii au ajuns la concluzia că metalele din stelele pitice albe ar putea să-şi aibă originea în obiectele cereşti care orbitează respectivele stele.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO