Enigma unui obiect „extraordinar de luminos” aflat în galaxia Cygnus A – astronomii nu prea ştiu ce este!


Astronomii care lucrează la Observatorul Național de Radioastronomie (NRAO) din New Mexico (SUA) au descoperit un obiect misterios în galaxia Cygnus A. Situată la aproximativ 800 milioane de ani-lumină de Pământ, Cygnus A este una dintre cele mai puternice surse de unde radio din întreg Universul.

În imaginea de la începutul articolului, obiectul în cauză este cercul strălucitor aflat sub marele centru galactic. Obiectul a fost reperat pentru prima oară de telescopul spațial Hubble în 1994, dar atunci se credea că ar fi vorba de un cluster de stele tinere. Totuşi, observațiile cele mai recente arată că obiectul a devenit rapid „extraordinar de strălucitor”, iar astronomii au început să fie derutaţi cu privire la identitatea sa.

Rick Perley, astronom la NRAO, care a observat anomalia luminoasă, spune că indiferent ce-ar fi obiectul, el a ajuns la luminozitatea curentă relativ recent: „Spre surprinderea noastră, am găsit o nouă caracteristică proeminentă lângă nucleul galaxiei, care nu a apărut în nicio imagine publicată anterior. Această caracteristică nouă este suficient de luminoasă pentru a observa schimbarea faţă de imaginile anterioare. Această schimbare a avut loc undeva între 1996 și prezent”.

Există două teorii despre ce ar putea fi obiectul „extraordinar de strălucitor”: prima teorie spune că acesta ar putea fi o „erupţie” a unei găuri negre. Aceasta înseamnă că un jet de energie și de materie s-a îndepărtat de centrul gravitațional al unei găuri negre, înainte de a fi atras. Cea de-a doua teorie se referă la posibilitatea unei supernove masive, deși strălucirea ei pare să sugereze altfel. Galaxia Cygnus A are deja o gaură neagră supermasivă – numită Cygnus X-1 – situată în centrul ei, astfel încât această descoperire ar putea însemna că o a doua gaură neagră s-a format în galaxie.


Lasă un comentariu