Atunci când citiți acest articol, înseamnă că vă uitaţi la ecranul computerului, a telefonului mobil sau a unei tablete. Credeţi că vedeţi tot ce trebuie văzut; dar, dacă nu-i aşa? E posibil să vedem doar licăriri de realitate?
Un om de știință a prezentat o teorie interesantă care sugerează faptul că noi trăim într-o închisoare conceptuală și vedem doar licăriri ale realității. Acest lucru ar însemna că realitatea așa cum noi o percepem poate fi doar o mică fracțiune din adevărata existență.
Cât percepem din realitate?
Există unii oameni de știință, cum ar fi Dr. Joe Dispenza, care pretinde că gândurile noastre creează realitatea. Dr. Dispenza, care este un neurolog si autor al mai multor cărți, cum ar fi „Evoluați-vă creierul: Ştiinţa schimbării minţii”, a spus că în timpul cercetărilor sale a descoperit asemănări la oameni care au experimentat așa-numitele vindecări miraculoase, care, prin schimbarea minţii şi-au schimbat starea de sănătate. Cu alte cuvinte, ceea ce credeţi vă poate afecta sănătatea.
Studii recente au arătat că noi ne putem schimba creierul doar prin gândire. Conceptul e interesant, dar ce se întâmplă cu noi atunci când nu percepem așa-zisa noastră realitate?
Cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam sugerează că ceea noi vedem nu este real – este o iluzie vizuală: „Descoperirile noastre arată că, în condiții potrivite, o mare parte din periferie noastră vizuală poate deveni o iluzie vizuală”, a declarat cercetătorul în psihologie Marte Otten, de la Universitatea din Amsterdam.
Un om de știință, specialist în psihologie cognitivă, Donald Hoffman de la Universitatea din California, a petrecut 30 de ani încercând să dezlege misterul percepțiilor noastre. El este convins că evoluția și mecanica cuantică au conspirat pentru a face realitatea obiectivă o iluzie. „Evoluția ne-a modelat cu percepții care să ne permită să supraviețuim. Dar acest lucru implică ascunderea de noi a unor lucruri de care nu trebuie să știm. Evoluția nu e despre adevăr, ci despre a face copii. Fiecare informație pe care o prelucraţi necesită calorii, ceea ce înseamnă că aveți nevoie de mâncare. Așa că un organism va vedea doar acea realitate de care are nevoie pentru a supraviețui”, a spus Hoffman.
Potrivit lui Hoffman nu există niciun motiv să credem că obiectele pe care le vedem au vreo corespondență cu lucrurile care există în afara minții noastre. Lumea noastră este o închisoare conceptuală și vom vedea numai „fărâme” ale realităţii, spune omul de ştiinţă.
Există miliarde de neuroni şi trilioane de sinapse în creierul nostru care sunt implicaţi între lumina care loveşte retina noastră și construcția obiectelor 3D pe care le percepem. Sistemul nostru de percepție este fereastra noastră în lume, dar este, de asemenea, o închisoare conceptuală.
Tot mai mulți oameni de știință discută în mod serios natura realității noastre. Teoria holografică a Universului devine foarte populară. Oamenii de ştiinţă au sugerat chiar că realitatea noastră este o hologramă controlată de un geniu rău. Un om de știință de la NASA a spus chiar că Creatorul nostru este un programator cosmic și există chiar și cercetători care spun că au găsit dovezi că Universul nostru este o mare hologramă 2D şi noi suntem o iluzie.
Poate că într-adevăr nu contează acum dacă noi numim lumea noastră o închisoare conceptuală sau o hologramă. Ceea ce contează este că noi încă nu putem determina care este cu adevărat realitatea…