Cercetătorii au reuşit teleportarea imaginilor folosind doar lumina – tehnologia „Star Trek” a devenit realitate!


O echipă de oameni de știință a raportat o descoperire majoră în teleportarea imaginilor folosind doar lumina. Astfel, cercetătorii au transportat imagini printr-o rețea, fără a fi nevoie să le trimită fizic. Teleportarea cuantică continuă să joace un rol critic în securizarea „autostrăzii informaționale” a viitorului. În ciuda progreselor înregistrate, procesul rămâne lent și oarecum stângaci. Acest lucru s-ar putea schimba datorită unui nou proces care ar permite teleportarea stărilor de lumină pentru a forma o imagine cu o singură pereche de fotoni.

Echipa, formată din oameni de știință din Africa de Sud, Germania și Spania, este încrezătoare că această inovație va ajuta la construirea rețelelor sigure ale viitorului: dacă datele cheie nu sunt transmise, nu pot fi furate. Fizicianul Andrew Forbes de la Universitatea din Witwatersrand a spus: „În mod tradițional, două părți care comunică trimit fizic informații de la una la alta, chiar și în domeniul cuantic. Acum, este posibil să teleportați informații, astfel încât să nu călătorească fizic prin conexiune: tehnologia „Star Trek” a devenit realitate”. Cercetarea se bazează pe ideea inseparabilităţii cuantice (un fenomen în care stările cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt „cuplate” între ele).

Cum a fost realizat procesul teleportării? În acest caz, au fost folosiți doi fotoni inseparabili, dar cercetătorii au reușit să împacheteze mult mai multe informații decât în ​​mod normal, de unde și potențialul lor de a codifica imagini. Mai mult, aceste informații suplimentare au fost teleportate cu succes dintr-un punct în altul. Cu toate acestea, nu a fost o teleportare tipică. Deși informația în sine nu a fost transferată (cum s-ar întâmpla, de exemplu, printr-o conexiune la Internet), măsurarea atentă a unei caracteristici specifice a uneia dintre particulele inseparabile afectează imediat caracteristica aferentă din cealaltă, transmițând efectiv starea sa cuantică. Prin transferarea detaliilor reale de la particulele măsurate inițiale în modul vechi, este posibil să se blocheze acea stare în loc, în timp ce starea inițială este distrusă. Deși s-ar putea să nu fie o modalitate mai rapidă de a trimite informații, creează o protecţie la îndemână pentru orice informație pe care nu doriți să o vadă nimeni. În acest ultim experiment, cercetătorii au arătat cum o nouă metodă inovatoare de detectare ar putea oferi măsurătorile necesare asupra momentului unghiular al unui foton, crescând numărul de dimensiuni pe care le-ar putea teleporta într-o stare cuantică.

Acest protocol are toate caracteristicile teleportării, cu excepția unui ingredient esențial: necesită un fascicul laser strălucitor pentru ca detectorul neliniar să fie eficient, astfel încât expeditorul ar putea ști ce este trimis. În acest sens, nu este strict teleportare, dar ar putea fi în viitor dacă detectorul neliniar ar putea fi eficientizat.

Tehnologia ar fi foarte utilă în viitor. Cercetătorii sugerează că acest lucru ar putea fi folosit în viitor pentru a vă trimite amprenta unei bănci. Teleportând detaliile spațiale ale amprentei dvs. sub forma unei stări cuantice, viitoarele măsuri de securitate ar putea crea o cheie care încuie o cutie de informații digitale personalizată pentru corpul dumneavoastră.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): wits.ac.za


Lasă un comentariu