Oamenii de ştiinţă au reuşit să dezvolte o „undă de tractare” adevărată, ca în serialul SF „Star Trek”! Iar aceasta se bazează pe undele sonore!


unda tractoareO echipă de cercetători a inventat un dispozitiv care poate levita obiecte în aer, folosind undele sonore, scrie site-ul CBS News. Acesta s-ar putea să nu fie la fel de sofisticat ca „undele de tractare” văzute în serialele SF „Star Trek” şi „Star Wars”, dar dispozitivul ar putea, cel puțin, să ofere avantaje semnificative într-o gamă largă de industrii.

Încercările anterioare de a levita obiectele în aer s-au folosit de câmpuri magnetice, dar acum oamenii de ştiinţă au venit cu un nou mod de levitaţie, folosind undele sonore.

„Cu toții am experimentat forța sunetului – dacă te duci la un concert rock, nu numai că-l auzi, dar vă puteți simți uneori şi măruntaiele deplasate”, a declarat co-autorul studiului Bruce Drinkwater.

Undele de sunet reale utilizate în unda tractoare, care funcționează la 140 și 150 între decibeli, ar fi asurzitoare pentru oameni, numai că ele își desfășoară activitatea numai la 40 kHz – mult peste spectrul de percepție al oamenilor, dar sunt percepute de unele animale, cum ar fi câinii și delfinii.

Până în prezent, tehnologia oferă doar posibilitatea de a levita bile uşoare de polistiren, dar, în viitor, ar putea fi posibilă de a utiliza aceeași metodă pentru a muta obiecte mai mari sau chiar de a efectua operații medicale. Este puțin probabil însă că unda de tractare va pune în mișcare nave spațiale prea curând.


Lasă un comentariu