Fizicienii au stabilit: călătoria prin „găurile de vierme” ale Universului este posibilă


gaura-de-viermeÎntr-o lucrare publicată în revista de fizică „Classical and Quantum Gravity” şi apărută on-line pe iopscience.iop.org, Dr. Diego Rubiera-Garcia de la Universitatea din Lisabona (Portugalia) şi echipa sa consideră că un obiect fizic, cum ar fi o navă spațială sau o persoană, ar putea supraviețui forțelor gravitaționale din gaura de vierme în care ar călători. Pentru că această teorie să funcţioneze, ei ar trebui să călătorească foarte rapid.

Conform teoriei relativității a lui Einstein, centrul cel mai profund al unei găuri negre are o singularitate, un punct în care forțele gravitaționale sunt atât de puternice încât spațiul și timpul nu mai funcţionează. Dacă orice obiect ar ajunge în orizontul evenimentului unei găuri negre, şi, în cele din urmă, în singularitate, acesta s-ar întinde spre infinit. Cu toate acestea, din moment ce nu există nicio dovadă care să susțină existența singularităților, fizicienii şi-au luat unele libertăți cu privire la această teorie.

La inceputul acestui an (2016), teoria „singularităţii goale” a fost publicată, ceea ce sugerează faptul că Universul are 5 dimensiuni în loc de 4. Noile teorii din fizica cuantică, de asemenea, pun în discuție mai multe aspecte teoretice ale teoriei lui Einstein, în special aspectele referitoare la găurile negre. În timp ce noi ne bazăm foarte mult pe „regulile” actuale ale Universului fizic, teoria lui Einstein nu este bătută în cuie; Universul ar putea fi și mai ciudat decât atât. Știind acest lucru, fizicienii au început să se dezvolte noi teorii care umplu câteva lacune teoretice; una este ipoteza Rubiera-Garcia care spune că, dacă o singularitate nu este neapărat centrul unei găuri negre, ar putea fi o gaură de vierme cu dimensiuni finite. Se ştie faptul că găurile de vierme sunt construcții topologice, care „leagă” zone îndepărtate ale Universului printr-o „scurtătură”.

Diego şi echipa sa au început să teoretizeze ce s-ar întâmpla cu obiectele dacă au supraviețuit orizontului evenimentului și ar trece printr-o gaură de vierme. Cu ajutorul liniilor geodezice, care sunt linii în spațiu-timp pe care obiectele în cădere liberă le urmează, s-a creat un model. Utilizând un obiect dat, cercetătorii au reprezentat grafic interacțiunile fizice și chimice care ţin un obiect, odată ce acesta călătorește prin spațiu și timp.

Rubiera-Garcia afirmă: „Fiecare particulă a observatorului (obiectului) urmează o linie geodezică determinată de câmpul gravitațional … Fiecare linie geodezică simte o forță gravitațională ușor diferită, dar interacțiunile dintre constituenții corpului ar putea susține totuși corpul”. Cu alte cuvinte, dacă nu există nicio singularitate, ci o gaură de vierme finită, obiectele ar experimenta în continuare forțele gravitaționale extreme din gaura neagră, dar ar sta împreună.

Obiectele care intră în gaura neagră se vor plia dimensiunii găurii de vierme. Dacă un obiect a intrat în gaura de vierme, și a ieșit pe cealaltă parte, el ar fi încă intact. El ar arăta foarte ciudat (pentru că ar lua forma găurii de vierme), dar nu ar fi distrus. E mai bine decât dacă ar intra într-o singularitate și nu ar mai avea parte nici de spațiu și nici de timp. Aşadar, dacă găurile negre par a fi înspăimântătoare, găurile de vierme nu sunt…