O coincidenţă incredibilă legată de pilotul de Formula 1, Michael Schumacher! Aşa ceva părea improbabil, dar iată că s-a întâmplat!


formula 1La Marele Premiu al Spaniei din 1997, trei piloţi de Formula 1, Michael Schumacher, Jacques Villeneuve şi Heinz-Harald Frentzen, au încheiat un tur de pistă în exact acelaşi timp: 1 minut şi 21,072 secunde. N-a fost oare aceasta – aşa cum au sugerat comentatorii la vremea respectivă – o extraordinară coincidenţă? Poate fi ea explicată în mod logic?

Un sceptic, un anume profesor Stewart, care nu crede în coincidenţă, n-a fost deloc impresionat. Iată ce ne spune el:

„Toţi piloţii de top parcurg un tur de pistă cu aproximativ aceeaşi viteză; deci nu este iraţional să presupunem că primii trei timpi s-ar încadra în aceeaşi zecime de secundă. La intervale de o miime de secundă există o sută de timpi posibili pe tur. Să presupunem pentru simplitate că fiecare timp din acest interval este la fel de probabil precum ceilalţi. Există prin urmare o şansă la o sută ca al doilea pilot să încheie turul cu exact acelaşi timp ca primul, şi tot una la sută ca şi cel de-al treilea să obţină acelaşi timp – ceea ce ne duce la o valoare estimativă a probabilităţii coincidenţei de unu la zece mii. Suficient de scăzută ca să pară uimitoare, dar nu chiar atât încât să fim de-a dreptul uluiţi. E cam acelaşi lucru cu mingea trimisă în gaură dintr-o singură lovitură, la golf.”

Eu nu sunt de acord cu asemenea afirmaţii… desigur că nu există coincidenţe!

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO