O coincidenţă incredibilă legată de pilotul de Formula 1, Michael Schumacher! Aşa ceva părea improbabil, dar iată că s-a întâmplat!


formula 1La Marele Premiu al Spaniei din 1997, trei piloţi de Formula 1, Michael Schumacher, Jacques Villeneuve şi Heinz-Harald Frentzen, au încheiat un tur de pistă în exact acelaşi timp: 1 minut şi 21,072 secunde. N-a fost oare aceasta – aşa cum au sugerat comentatorii la vremea respectivă – o extraordinară coincidenţă? Poate fi ea explicată în mod logic?

Un sceptic, un anume profesor Stewart, care nu crede în coincidenţă, n-a fost deloc impresionat. Iată ce ne spune el:

„Toţi piloţii de top parcurg un tur de pistă cu aproximativ aceeaşi viteză; deci nu este iraţional să presupunem că primii trei timpi s-ar încadra în aceeaşi zecime de secundă. La intervale de o miime de secundă există o sută de timpi posibili pe tur. Să presupunem pentru simplitate că fiecare timp din acest interval este la fel de probabil precum ceilalţi. Există prin urmare o şansă la o sută ca al doilea pilot să încheie turul cu exact acelaşi timp ca primul, şi tot una la sută ca şi cel de-al treilea să obţină acelaşi timp – ceea ce ne duce la o valoare estimativă a probabilităţii coincidenţei de unu la zece mii. Suficient de scăzută ca să pară uimitoare, dar nu chiar atât încât să fim de-a dreptul uluiţi. E cam acelaşi lucru cu mingea trimisă în gaură dintr-o singură lovitură, la golf.”

Eu nu sunt de acord cu asemenea afirmaţii… desigur că nu există coincidenţe!

 


Lasă un comentariu