În manuscrisul lui Cosmas Indikopleustes (sec. al VI-lea) aflat în Biblioteca Vaticanului – intitulat „Topographia Christiana„ – printre ilustrările în culori se află şi tabloul „convertirea apostolului Pavel“; în cadrul picturii respective, se constată detalii tulburătoare.
În prima secvenţă putem vedea cum Saul (devenit apostolul Pavel) şi însoţitorii săi privesc în sus, spre un mare obiect discoidal albăstrui, aflat în aer; din rebordul acestuia, ţâşnesc oblic două jeturi reactive pictate cu roşul flăcării, care aproape ating faţa lui Saul (deci însoţitorii săi au văzut lumina respectivă).
În a doua secvenţă, pictura îl redă pe Saul căzut la pământ, orbit. Deci, dacă pictura tradiţiei a fost mai aproape de informaţia reală, pe drumul Damascului evenimentul în sine ar fi fost cu totul altul decât cel redactat ulterior, care a ţinut să-i confere nimbul unui şir de minuni.
În ceea ce priveşte pictura documentară din manuscris, care a fost mult mai aproape în timp de evenimentul real, este de menţionat în plus şi faptul că întreaga lucrare a lui Cosmas Indikopleustes a avut la bază un prototip alexandrin mult mai vechi.
În favoarea veridicităţii detaliilor redate de pictură mai există însă şi un alt aspect; conform celor specificate în text, după trei zile, lui Saul l-ar fi căzut „solzii” de pe ochi, deci acesta a suferit în mod evident o arsură. Dacă aceasta i-ar fi fost produsă de o descărcare electrică apropiată, nu s-ar fi vindecat în trei zile, iar vederea i-ar fi fost pierdută definitiv. În schimb, în deceniul ’70, s-a petrecut un eveniment întru totul similar, care poate constitui un criteriu util de comparare a informaţiilor. Astfel, în cursul anului 1970, în Brazilia, (la Itatiaia), paznicul negru Almiro Martins de Freitas a fost nevoit să stea în spital, de asemenea trei zjle, întrucât i-a fost atinsă faţa şi a fost orbit temporar de jetul intens luminos emis de un obiect zburător cu totul necunoscut. În epoca noastră însă, evenimentul nu a mai constituit subiectul unor interpretări de felul celor din mileniul trecut.