Cosmismul rus – o mişcare naţională (ce îmbină religia cu ştiinţa) şi care se opune transumanismului Elitei Globale


Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

Cosmismul, o mișcare intelectuală complexă care îmbină teologia ortodoxă cu știința, a apărut în urmă cu aproape 150 de ani și este din nou în creștere în Rusia. O parte din elita țării spune că acest cosmism este un răspuns distinct rus la transumanismul Elitei Globale. Ce este cosmismul și cum se răspândește astăzi în Rusia?

La sfârșitul secolului al XIX-lea, gânditorul rus Nikolai Fiodorov (1829-1903) și-a imaginat că omenirea ar putea folosi progresul tehnologic pentru a realiza mântuirea universală. Potrivit acestuia, progresele științifice ar putea fi folosite pentru a reînvia strămoșii, pentru a obține nemurirea, pentru a transforma natura umană spre îndumnezeirea ei și, în cele din urmă, pentru a cuceri și a regla Cosmosul.

După Fiodorov, renumiți oameni de știință ruși – precum precursorul cosmonauticii, Constantin Ţiolkovski (1857-1935) sau fondatorul geochimiei, Vladimir Vernadski (1863-1945) – au construit o viziune futuristă și spirituală a progresului tehnic.

În anii ’70, un grup de intelectuali sovietici au devenit pasionați de tezele ezoterice ale acestor autori și le-au reunit sub numele de „cosmism rus”. Spre deosebire de ideologia comunistă oficială, cosmismul este o teorie heterodoxă. Cu toate acestea, a trezit interesul academicienilor, precum și al membrilor de rang înalt politici și militari.

Unul dintre aceștia a fost locotenentul general Alexei Savin, directorul unității secrete 10003, responsabil de cercetările privind utilizarea militară a fenomenelor paranormale din 1989 până în 2003. El a dezvoltat principiile științei extraterestre, numită „noocosmologie”. În 1994, Vladimir Rubanov, secretar adjunct al Consiliului de Securitate rus și fost director al departamentului analitic al KGB, a propus să folosească cosmismul ca bază a „identității naționale a Rusiei”.

Astăzi, cosmismul servește în continuare ca sursă de inspirație pentru ideologi în căutarea unei idei naționale pentru Rusia post-sovietică. Moștenirea gândirii cosmiste este revendicată în special de un grup de reflecție conservator apropiat de putere, Clubul Izborski, care a fost creat în 2012. Acest grup reunește aproximativ 50 de academicieni, jurnaliști, politicieni, antreprenori, clerici și ex-militari, în jurul unei agende imperialiste și anti-occidentale.

Cosmismul se opune transumanismului, un concept în spatele căruia se află susținători declaraţi ai acestei ideologii, precum Elon Musk. În timp ce transumanismul este moștenitorul logic al progresismului evoluționist, menit să emancipeze individul de constrângerile naturii umane, prin hibridizarea lui cu mașinile, cosmismul este descris ca o căutare eshatologică a umanității spiritualizate, ghidată de o interpretare literală a promisiunilor biblice de înviere. Cosmismul nu este „tehnofob”, ci, din contra, este un „tradiționalism tehnocratic”, care combină modernitatea tehnologică cu conservatorismul religios.

Această ideologie permite unirea diferitelor moșteniri ale istoriei rusești. Din acest punct de vedere, puterea tehnologică și industrială a fostei URSS se unește armonios cu valorile tradiționale ortodoxe ale Rusiei țariste.

În plus, Clubul Izborski promovează cosmismul ca şi bază a unui nou proiect global de dezvoltare alternativă pe care Rusia l-ar putea exprima și propune. Contrar libertarianismului și cosmopolitismului din Silicon Valley, ideologii Clubului Izborski susțin un stat autoritar şi o concepţie mesianică despre finalitatea științei. Principalele realizări științifice promovate de Clubul Izborski (explorare spațială și submarină, dezvoltare arctică, cercetări privind îmbunătățirea capacităților umane) servesc apărării „civilizației rusești” și „securității spirituale” a acesteia.

Cosmismul servește, așadar, ca bază pentru o nouă mitologie națională rusă care se potrivește cu cele două imperative ale regimului actual: o cursă tehnologică pentru putere și definirea unui model politic alternativ la modernismul occidental.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO